Americanii schimbă designul bancnotei de 100 de dolari (VIDEO)

0

Completat cu tehnologii avansate pentru combaterea falsificării, noul design al bancnotei de 100$ păstrează aspectul tradiţional caracteristic al bancnotelor americane.  Noua bancnotă de 100 de dolari va păstra portretul lui Benjamin Franklin în plan central şi va încorpora în premieră elemente de securitate 3D.

„Odată cu emiterea noilor bancnote de 100$ la 10 februarie 2011, circa 6.5 miliarde bancnote de 100$ vechi deja în circulație rămân legale,” a afirmat Președintele Corpului Guvernatorilor Sistemului Rezervelor Federale, Ben Bernanke. „Este important ca utilizatorii monedei americane să știe, că nu este nevoie de preschimbarea vechilor bancnote de 100$ odată cu lansarea bancnotelor noi” a mai spus Bernanke.

S-au implementat o serie de funcţii de securitate în bancnota de 100$ reconfigurată, inclusiv două funcţii noi, banda de securitate 3D şi clopotul în jgheabul de cerneală. Aceste funcţii de securitate sunt uşor de folosit de către consumatori şi comercianţi pentru a verifica autenticitatea bancnotelor.

Banda de securitate 3D albastră de pe aversul noii bancnote de 100$ conţine imagini ale unor clopote şi cifre de 100, care la înclinarea bancnotei se mişcă şi se transformă una în cealaltă. Clopotul în jgheabul de cerneală de pe aversul bancnotei este o altă funcţie de securitate nouă. Imaginea clopotului îşi schimbă culoarea din arămiu în verde la înclinarea bancnotei, un efect, care face ca clopotul să pară ca şi cum ar apărea şi dispărea din/în jgheabul arămiu de cerneală.

“Noile funcţii de securitate prezentate astăzi sunt rezultatul unui proces de cercetare şi dezvoltare de mai bine de o decadă, susţinut pentru a ne proteja banii împotriva falsificării. În vederea asigurării unei introduceri fără probleme a noii bancnote de 100$ în sistemul financiar, vom demara un program de educare a publicului pe plan global, pentru a ajuta utilizatorii bancnotelor americane să se familiarizeze cu noile funcţii de securitate,” a afirmat Trezorierul Statelor Unite, Rosie Rios.

Cu toate că mai puţin de o sutime (1/100) de procent din valoarea totală a banilor americani aflaţi în circulaţie se raportează ca fiind falsă, bancnota de 100$ este cea mai folosită, şi este falsificată cel mai des în afara SUA.

“Bancnota de 100$ este bancnota cu cea mai mare valoare pe care o emitem, având o largă circulaţie peste tot în lume,” a adăugat Michael Lambert, Director Adjunct însărcinat cu operaţiuni în numerar în Consiliul Rezervei Federale. „Din acest motiv, fără să ne grăbim, am dezvoltat funcţii de securitate avansate, care sunt uşor de folosit de către public în tranzacţiile de zi cu zi, însă dificil de reprodus de către falsificatori.”

Noul design al bancnotei de 100$ păstrează trei funcţii de securitate eficiente ale designului anterior: portretul-filigran al lui Benjamin Franklin, firul de securitate şi cifra de 100, care îşi schimbă culoarea.

Pe reversul bancnotei apare o vinietă nouă reprezentând Sala Independenţei, spatele clădirii, şi nu faţa. Atât vinieta de pe reversul bancnotei, cât şi portretul de pe aversul bancnotei au fost mărite, iar forma ovală, care apărea în jurul celor două imagini a fost îndepărtată.

Bancnota de 100 de dolari a mai suferit  modificări ale designului, cea mai recentă fiind operată în 1996.

Detalii complete despre noua bancnotă pot fi găsite pe site-ul oficial dedicat acestui gen de anunţuri ale trezoreriei americane.