Analiştii: BT îşi păstrează capitalul majoritar românesc. Până când?

0

Bank of Cyprus a devenit al doilea mare acţionar al băncii, după BERD, prin achiziţia unui pachet de 9,7% din titlurile Băncii Transilvania, pentru 58 milioane de euro.

„Banca Transilvania este unul dintre cele mai îndrăgite titluri de pe Bursa de Valori Bucureşti. Acţiunile băncii s-au aflat întotdeauna în atenţia investitorilor, deoarece au avut rezultate bune. De asemenea, Banca Transilvania are o politică prietenoasă faţă de acţionari, în contextul în care a obţinut profituri bune”, spune Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Potrivit acestuia, banca clujeană a produs şi dezamăgiri, în perioada septembrie 2008-februarie 2009, când titlurile au fost suspendate de la tranzacţionare. “După ce tranzacţionarea a fost reluată, cotaţia era mult mai jos. Însă în 2009 şi-a răscumpărat păcatele, deoarece a avut rezultate bune şi are o imagine de bancă solidă”, arată Panait.

Reprezentanţii Băncii Transilvania au anunţat ieri că banca va rămâne în continuare o instituţie cu capital majoritar românesc, deşi din acţionariat fac parte în prezent doi investitori strategici – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, IFC – şi, mai nou, grupul financiar cipriot Bank of Cyprus.

„Întotdeauna a existat un interes pentru Banca Transilvania, pentru că are acţionari puternici, cu resurse financiare pe măsură. De fapt, în ultimii ani s-a tot vorbit despre perspectiva unei achiziţii a insitituţiei de credit de către o bancă puternică”, a explicat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Acţiunile Băncii Transilvania au cunoscut o corecţie ieri de 2,08%, întrucât investitorii au preferat să-şi marcheze profiturile, după ce titlurile băncii au câştigat peste 13% în ultima lună. Banca a ajuns la o capitalizare de peste 2,5 miliarde de lei, iar o acţiune TLV era cotată la finalul şedinţei de ieri la 2,35 lei.

“Dintre puţinele opţiuni existente, Banca Transilvania este cea mai interesantă din perspectiva unui grup bancar care vrea să aibă o expunere mai mare pe România. Ultimele investiţii greenfield în sectorul bancar nu au fost unele de succes. O expunere mai mare pe sistemul bancar românesc poate fi făcută în acest moment doar printr-o achiziţie. Banca Transilvania prezintă un istoric pozitiv din perspectiva dinamicii şi se bucură de o vizibilitate bună în România”, a declarat Andreea Gheorghe, analist la Intercapital.

Aceasta spune că Banca Transilvania este una dintre cele mai importante bănci din România, cu 532 de sucursale, active de 18,2 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 8,5% la depozite. Banca este una foarte lichidă şi prezintă un raport supraunitar depozite/credite şi o rată de adecvare a capitalului de 13,5%. Gheorghe afirmă că există o posibilitate destul de ridicată ca Bank of Cyprus să devină acţionar majoritar la Banca Transilvania.

“Momentan, deţinerea Bank of Cyprus este de doar 9,7%, iar pentru o achiziţie mai mare de 10% este necesară convocarea adunării generale a acţionarilor şi aproparea eliminării pragului de 10%”, a adăugat Gheorghe.

Bank of Cyprus a cumpărat aproape 103 milioane de acţiuni ale Băncii Transilvania, la un preţ de 1,5 ori mai mare decât valoarea contabilă a unui titlu.

Grupul cipriot spune că tranzacţia are un scop pur investiţional şi nu afectează strategia băncii în România, care vrea să devină un jucător eficient pe piaţa de retail, în special pe segmentul IMM-urilor.

Bank of Cyprus deţine 11 unităţi în România şi avea la finele lunii septembrie un portofoliu total de credite de 585 milioane de euro. Resursele atrase de la clienţi totalizau, la aceeaşi dată, 113 milioane de euro.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit privată cu capital majoritar românesc, şi-a dublat valoarea pe Bursă în acest an. Creşterea puternică a titlurilor băncii din ultimii ani a fost posibilă şi ca urmare a ajutorului primit de la BERD. Instituţia internaţională a intrat în acţionariatul Băncii Transilvania în 2001.

Investitorii aşteaptă de mai mult timp vânzarea instituţiei de credit către un grup financiar internaţional. În prima parte a acestui an, speculaţiile pe această temă s-au înteţit după ce un grup de acţionari români ai băncii ceruse eliminarea pragului de 5%, care limita deţinerile în cadrul băncii.

Banca Transilvania a înregistrat în primele nouă luni din acest an un profit net de 48,28 milioane de lei, de peste opt ori mai mic decât cel obţinut în perioada similară din 2008.