Analiză: Cât au pierdut companiile care au ieșit de pe piața rusă

Aproximativ 1000 de companii au părăsit Rusia. Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active şi venituri pierdute, arată o analiză realizată de Reuters, pe baza comunicatelor şi a documentelor financiare emise de companii.

Volumul pierderilor a crescut cu o treime de la analiza precedentă, din august 2023, subliniind amploarea loviturii financiare cu care se confruntă lumea corporaţiilor după ofensiva Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.

„În condiţiile în care invazia rusească continuă, pe fondul reducerii ajutorului militar occidental şi al varietăţii regimurilor de sancţiuni occidentale, companiile care încă vor să părăsească Rusia se vor confrunta probabil cu dificultăţi şi vor trebui să accepte deprecieri de active şi pierderi mai mari”, a apreciat Ian Massey, şef al companiei de consultanţă S-RM.

Preşedintele Vladimir Putin, care tocmai a fost reales cu un scor zdrobitor, după o campanie electorală care, susţine Occidentul, a fost incorectă şi nedemocratică, are acum un mandat reînnoit pentru a spori izolarea faţă de Occident, inclusiv prin confiscări de active şi presiuni politice, a adăugat Massey.

Au ieşit de pe piaţa rusă aproximativ 1.000 de companii, deşi sute de firme, inclusiv Auchan şi Benetton, încă operează ori şi-au suspendat afacerile, conform analizelor Yale School of Management.

În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei asupra Ucrainei, statele blocului comunitar, împreună cu cele din G7, au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 190 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia sub formă de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.

Berlinul a naţionalizat fabrica Gazprom din Germania, redenumind-o Sefe, şi a plasat rafinăria Rosneft din Schwedt sub tutelă germană.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed