ANCHETĂ: Regina Marii Britanii a făcut lobby pentru schimbarea legii ca să-și ascundă averea privată

0
3
ANCHETĂ: Regina Marii Britanii a făcut lobby pentru schimbarea legii ca să-și ascundă averea privată

O serie de memorandumuri guvernamentale scoase la iveală din Arhivele Naționale arată că avocatul privat al reginei Elisabeta a II-a a exercitat presiuni asupra miniștrilor să modifice legislația pentru a împiedica divulgarea participațiilor sale publicului.

 

 

Presiunile ar fi avut loc în anii 1970, pentru a modifica un proiect de lege astfel încât stocurile ei de acțiuni la diverse companii să rămână secrete față de public.

 

În urma intervenției din partea reginei, guvernul britanic a inserat în lege o clauză care îi permite să excepteze companiile folosite de „liderii de stat” de la noile măsuri de transparență care urmau să fie luate, potrivit investigației.

Profitând de această lege, investițiile și acțiunile reginei au rămas secrete cel puțin până în 2011. Adrvărata ei avere nu este cunoscută nici acum, însă se estimează că este de ordinul sutelor de milioane de lire sterline.

Familia regală s-a folosit de o procedură legală numită „consimțământul reginei”, care cere obținerea aprobării din partea reginei înainte de a fi adoptată o lege care poate afecta prerogativele sau interesele particulare ale coroanei.

Documentele de la Arhivele Naționale sugerează că această procedură veche, care îi acordă reginei dreptul să vadă legi înainte de a fi adoptate, a ajutat-o să facă lobby pentru modificarea proiectului, potrivit The Guardian.

Jurnaliștii au consultat un expert în drept constituțional de la Universitatea Oxford, Thomas Adams, care a spus că documentele publicate relevă „un tip de influență asupra legiferării la care lobby-știi pot doar să viseze”.

Palatul Buckingham nu a răspuns întrebărilor The Guardian privind presupusul act de lobby al reginei. Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat: „Consimțământul reginei este o procedură parlamentară și are un rol strict formal. Regina își dă întotdeauna consimțământul când îi este cerut de guvern”.