ANI: DNA să o ancheteze şi pe soţia lui Botiş; a închiriat spaţiul firmei către ONG-ul unde lucra

Asociația ”Parteneriat Euroactiv” Bistrița, persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, a fost înființată la data de 13.09.2007, unul din membrii fondatori fiind Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud, reprezentată de Ioan-Nelu Botiş, informează ANI.  În urma evaluărilor efectuate,  ANI a descoperit că la data de 19.09.2010, Asociația ”Parteneriat Euroactiv” Bistrița a depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU) cererea de finanțare a Proiectului ”Șansa la demnitate”, în vederea accesării de fonduri europene. La data de 01.10.2010, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial ”Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU)” a aprobat cererea de finanțare a proiectului ID 79740, intitulat ”Șansa la demnitate”, pentru o finanțare nerambursabilă în valoare de 2.086.141,44 Lei (500.000 Euro), beneficiar fiind Asociația ”Parteneriat Euroactiv”  Bistrița, cu sediul în Str. Ecaterina Teodoroiu  nr. 10, Mun. Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud.

La data de 22.10.2010, a fost semnat Contractul de finanțare nr. POSDRU/104/5.1/G/79740 pentru Proiectul ”Șansa la demnitate” între Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – OIPOSDRU, reprezentat de către doamna Florica Ana Cîmpean și Asociația ”Parteneriat Euroactiv”  Bistrița, în calitate de beneficiar, reprezentată de către domnul Stoian Dorin Radu.

Potrivit inspectorilor de integritate, din echipa de management a Proiectului ”Șansa la demnitate” fac parte: Magda Carmen Diana – manager de proiect, Moroșanu Ioan Iany – ofițer financiar, Deneș Daniel – consilier juridic, Maxian Cristina – asistent manager, Bartha Csaba – specialist IT, Hădărean Irina – responsabil grup de lucru 1, Botiș Ligia Adina – responsabil grup de lucru 2, Căpraru Alina Gabriela – responsabil grup de lucru 3, Lăzăroaie Ovidiu – specialist în informare și publicitate.

ANI susţine că ONG-ul a încheiat un contract de închiriere a unui spaţiu cu o firmă administrată de soţia lui Botiş. ” Conform cererii de finanțare, în planul Proiectului ”Sansa la demnitate” a fost prevăzută închirierea unei săli de curs în suprafață de 100 m.p., pentru o periodă de 6 luni, necesară desfășurării unor activități ale proiectului, cu suma totală de 99.000 Lei. Astfel, pentru aceste activități a fost închiriat spațiul situat în Str. Cloșca nr. 3, Mun. Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud. (…) Magda Carmen Diana, în calitate de manager al Proiectului ”Șansa la demnitate” şi reprezentant al Asociației ”Parteneriat Euroactiv” Bistrița, a încheiat, la data de 01.11.2010,  contractul de închiriere cu S.C. Mobil Construct S.R.L., societate deţinută şi reprezentată în calitate de administrator de către Botiş Ligia Adina, având ca obiect închirierea spațiului situat în Municipiul Bistrița, Str. Cloșca nr. 3, cu destinația săli de curs, contra sumei de 5.500 Lei/lună, pe o perioadă de 4 ani”, se arată în comunicat.

În calitate de expert de tip A soţia lui Botiş a fost remunerată în cadrul Proiectului ”Șansa la demnitate”, conform fișei fiscale, pentru lunile noiembrie şi decembrie 2010, cu suma de de 13.709 Lei, şi, respectiv, cu suma de 16.800 Lei pentru lunile ianuarie și februarie 2011.

„Doamna Botiş Ligia Adina a deținut atât calitatea de expert de tip A în cadrul proiectului de finanțare, cât și cea de beneficiar al contractului de închiriere prin cedarea folosinței spațiului proprietate personală, de către societatea comercială în cadrul căreia este atât asociat cât și administrator unic”, mai informează ANI.

ANI afirmă astfel că indicii temeinice cu privire la săvârșirea de către Magda Carmen Diana şi de Botiş Ligia Adina a infracțiunii prevăzută de art. 183, alin. 1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, ca urmare a gestionării în mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, a unora dintre activitățile proiectului, având ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene.

În plus, Stoian Dorin Radu, în calitate de reprezentant al Asociației ”Parteneriat Euroactiv” Bistrița s-ar face vinovat de infracțiunea prevăzută de art. 181, alin. 1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, ca urmare a prezentării de informaţii inexacte, în calitate de reprezentant al Asociației ”Parteneriat Euroactiv” Bistrița, la depunerea cererii de finanțare a Proiectului ” Șansa la demnitate”, în scopul obținerii finanțării din bugetul general al Comunităților Europene.    „La data depunerii cererii de finanțare, obiectivele specifice proiectului erau:  crearea unei structuri autorizate de acordare a serviciilor de formare profesională, facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă prin acces la informare și consiliere profesională. Obiectul de activitate al Asociației ”Parteneriat Euroactiv” Bistrița a fost modificat ulterior, prin extinderea acestuia cu activităţi similare proiectului depus, după cum urmează:  informare, consiliere profesională și medierea muncii;  formare profesională; măsuri active pentru stimularea ocupării forței de muncă; consultanță și asistență;  selectarea și plasarea forței de muncă pe piața internă și externă;  servicii de asistență și incluziune socială;  informare și consiliere în instituțiile de învățământ; instruire privind sănătate și securitatea în muncă; instruire în evaluarea de riscuri la locul de muncă”, mai spun inspectorii de integritate.

„Astfel, prin completarea obiectului de activitate al Asociaței, ulterior depunerii cererii de finanțare, rezultă elemente care arată faptul că, la data depunerii cererii de finanțare, Asociația ”Parteneriat Euroactiv” Bistrița nu avea înscrise mențiuni în obiectul de activitate privind realizarea obiectivelor pentru care a fost aprobat proiectul, aspect care putea avea un impact la evaluarea cererii de proiect, raportat la experiența în domeniu cu privire la modificările aduse în actul constitutiv la data de 03.09.2010, opozabilă prin decizia Judecătoriei Bistrița în dosarul nr. 8447/190/2010”, se mai arată în comunicatul ANI.

Cât priveşte starea de conflict de interese în care s-ar fi aflat Ioan Botiş, ANI precizează că potrivit definiţiei conflictului de interese (îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură) acesta se află în mod clar într-o asemenea situaţie. „Proiectul <Șansa la demnitate> desfășurat de Asociația ”Parteneriat Euroactiv”  Bistrița, a fost aprobat și semnat la o dată ulterioară numirii în funcție a Ministrului Botiș Ioan Nelu. În calitate de Ministru al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, domnul Botiș Ioan Nelu are atribuții în gestionarea fondurilor structurale”, se mai arată în comunicat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed