ANRE: „Distribuția nu poate să îl coste pe consumator mai mult”

Șeful ANRE a anunțat! Președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, a precizat că instituția va găsi o soluție pentru a crește investițiile în rețele. Acesta a menționat că trebuie găsit un echilibru între investiții și gradul de suportabilitate al consumatorului.

“Nu vom aplica niciun fel de nouă metodologie fără să epuizăm toate căile de dialog cu industria, nu lucrăm cu ușile închise, suntem în dialog cu toți cei interesați”, a spus Niculescu, la un eveniment organizat de publicația Financial Intelligence, în contextul în care acum ANRE lucrează la cadrul pentru perioada a șasea de reglementare.

“Este greu să mulțumești pe toată lumea, important este să găsim un echilibru între nevoie de investiții pe care o are rețeaua de distribuție – și nevoile sunt foarte mari, vedem cum numărul de prosumatori crește de la lună la lună, iar aceste racordări nu vin fără provocări pentru operatorii de distribuție – și suportabilitatea consumatorilor de a plăti aceste tarife de distribuție. Distribuția nu îl poate costa pe consumator mai mult decât îl costă energia în sine”, a spus șeful ANRE.

„Vom găsi o soluție ca rata de rentabilitate să fie mai aproape de nevoia de investiții a operatorului de distribuție, nu vom fi o piedică în calea investițiilor, care sunt soluția de ieșire din orice criză. Dacă vorbim despre noi investiții, trebuie să vorbim despre sume considerabil mai mari, operatorii de distribuție va trebui sa probeze cele declarate cu privire la sumele fără precedent pe care le-au promis în rețele. O rată de rentabilitate mai mare trebuie sa aducă investiții mai mari în rețea”, a mai afirmat Niculescu, spunând că, dacă următoarea perioadă de reglementare va veni cu o creștere a tarifelor de distribuție, aceasta va fi „insesizabilă”.

Rețelele de distribuție din România au nevoie de investiții totale de 1,2 miliarde de euro în fiecare an, până în 2050, potrivit studiului “Grid for Speed”, comandat de Eurelectric, asociația industriei electrice din Europa.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed