Anul şcolar începe, şi în 2010, cu salarii mici, unităţi neautorizate şi tensiuni sindicale

Cu mai puţin bani în buzunar, din pricina măsurilor guvernamentale anticriză, multe cadre didactice se reîntorc la catedră aproape resemnate. „Tăierea salariilor cu 25% ne-a micşorat şi mai mult plăcerea de a face meseria pe care ne-am ales-o. Pur şi simplu, nu înţeleg de ce România alocă atât de puţini bani pentru Educaţie şi Sănătate, domenii pe care, altfel, politicienii le invocă mereu ca fiind prioritare”, a declarat, pentru NewsIn, o învăţătoare din Capitală.

În aceste condiţii, peste 10.000 de cadre didactice nu vor mai preda din acest an, potrivit Realitatea TV. Unii au fost daţi afară prin reducerea de posturi, iar alţii au părăsit singuri sistemul, din cauza salariilor mici.

Cu toate astea, în Bucureşti cel puţin, Inspectoratul Şcolar spune că ponderea cadrelor didactice fără pregătire pedagogică adecvată, reprezentată de studenţi şi de persoane provenite din programe de reconversie profesională, ar fi acum de până în 1%.

Unităţile de învăţământ fără autorizaţie sanitară sunt o altă constantă românească la început de an şcolar. În acest moment, sunt în această situaţie aproape 10% dintre şcoli şi grădiniţe, motivele fiind şi ele neschimbate faţă de anii precedenţi: lipsa utilităţilor sau reparaţii încă neterminate. Situaţia îi va obliga pe unii elevi să facă naveta în alte corpuri de clădire şi să înveţe în mai multe schimburi.

Tot elevii vor avea parte, şi anul acesta, de noi schimbări la examenul naţional de bacalaureat. Probele orale, de pildă, vor fi date în iunie, în aceeaşi perioadă cu cele scrise, după ce, în 2009-2010, acestea au fost susţinute în timpul săptămânilor de şcoală.

La solicitarea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, prima zi de şcoală va fi lipsită de festivităţi pompoase, mai lungi de 30 de minute. Demnitarul a mai cerut ca luni să se facă ore, acestea urmând să fie, cel mai probabil, de dirigenţie, la care să fie discutate cu elevii probleme organizatorice.

Sindicatele revin şi ele în prim-plan odată cu prima de zi de şcoală. Reprezentanţii Federaţei „Spiru Haret” le cer profesorilor să boicoteze prezenţa politicienilor la deschiderea anului şcolar, urmând ca în 5 octombrie, împreună cu Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), să fie organizat un miting de protest în faţa Palatului Cotroceni.

De altfel, „Spiru Haret” şi FEN au încheiat o alianţă şi au stabilit un calendar comun al protestelor, lucruri primite cu surprindere de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), în opinia cărora „unitatea şi solidaritatea ar trebui să caracterizeze mişcarea sindicală, în actualul context socio-economic al României”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed