AOAR: Să se OPREASCĂ sarabanda modificărilor fiscale în 2018!

0

2018 aduce schimbări majore pentru companiile din România și pentru angajații acestora.

 

De la 1 ianuarie intră în vigoare ordonanța privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Patronii ar trebui ca de la 1 ianuarie să majoreze salariile brute în medie cu 20%, astfel încât cele nete să nu aibă de suferit.

 

Nu toate companiile sunt pregătite. Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, spune la RFI că unele firme au preferat să amâne schimbarea contractelor și le vor acorda prime angajaților.

 

Motivul: ordonanța se află în Parlament și ar putea suferi modificări, spun oamenii de afaceri.

 

”Firmele cu o activitate mai stabilă, cu o marjă de profit mai mare au operat modificarea în bloc și au mărit salariile cu 20% pentru a nu afecta salariul net. Firmele cu o situație instabilă au apelat la o metodă mixtă: au mărit salariile, dar nu cu 20%, încercând prin prime și alte avantaje care în cazul în care lucrurile se schimbă din nou pot fi retrase, să acopere tot diferența care ar fi existat în salariul net actual.(…) În valul acesta de modificări legislative există un mare semn de întrebare asupra stabilității fiscale din 2018 pe care toată lumea și-o dorește, dar din păcate constată că nu se poate obține”, spune Cristian Pârvan.

 

Secretarul general al AOAR mai spune că în februarie vom vedea dacă unii angajați vor avea salarii mai mici după transferul contribuțiilor. ”Tot atunci s-ar putea să vedem asta și în încasările statului. Statul a mizat pe faptul că mărindu-se salariile cu 20% va încasa mai mult din contribuții, dar rămâne de văzut”.

 

În altă ordine de idei, oamenii de afaceri își doresc ca anul viitor Guvernul să pună capăt modificărilor fiscale controversate și să ofere predictibilitate. Firmele, mai ales cele mici, nu mai pot face față acestor schimbări, a adăugat Cristian Pârvan.

 

”Ne dorim să se oprească această sarabandă a modificărilor la regulile fiscale, cărora, cel puțin multele întreprinderi, microîntreprinderi și întreprinderi mici nu-i face față. Nu are personal specializat pentru a putea să digere toate aceste modificări”, spune Cristian Pârvan.