Apar probleme? Acestea sunt cele 4 MARI RISCURI de securitate alimentară în România

0

Aprovizionarea cu alimente și bunuri de larg consum de strictă necesitate trebuie să
reprezinte, împreună cu protejarea sănătății populației, obiectivele principale ale
Guvernului.

 

Sectorul distribuției de bunuri este grav afectat de riscurile economice generate de
pandemia de coronavirus, care pot genera risc major de securitate alimentară în România, susțin reprezentanții Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR). În urma consultărilor membrilor asociației, au fost identificate patru mari riscuri:

1. Risc de aprovizionare în amonte și în aval și implicit risc major de securitate alimentară; la data prezentului comunicat membrii ACDBR au stocuri de marfă pentru maximum 30 de zile iar stocurile de alimentele de strictă necesitate (făină, mălai, ulei, orez etc.) sunt aproape epuizate.

2. Risc de neîncasare a creanțelor de la clienți, raportat la o lună normală, de cca 70% din HORECA și de cca. 30 – 40% de la micile magazine.

3. Risc de intrare în carantină generat de posibile îmbolnăviri cu CONVID – 19 ale angajaților și sistarea funcționării firmei pe durată nedeterminată.

4. Risc de trimitere în șomaj și/sau de concedieri ale angajaților și risc de intrare în insolvență/faliment din cauza incapacității de plată generate de neîncasarea creanțelor din piață.

 

ACDBR are în componență 40 de membri, cu următoarele caracteristici:
– cifră de afaceri însumată de circa  1.35 miliarde de euro

– cotă de piață de circa 35% din totalul pieței de distribuție tradițională de bunuri

– circa 10.000 de angajați

– peste 75.000 de clienți asigurând “distribuția tradițională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul național în sistemul HORECA și în piața magazinelor de proximitate/retaileri independenți

– din total piață națională, companiile de distribuție livrează bunuri în mediul rural (44,8%
din populația României) aproape 100%, comerțul modern nefiind foarte activ în acest domeniu.