Arabia Saudită a devenit proprietar pe cea mai mare rafinărie din SUA

La rândul său, Shell va prelua două alte rafinării, cu o capacitate combinată de prelucrare de 500.000 de barili pe zi. Relaţiile dintre cele două companii s-au deteriorat după extinderea rafinăriei din Port Arthur în anul 2012, costul fiind de 10 miliarde de dolari.

 

Pe lângă dublarea capacităţii de rafinare până la 603.000 de barili pe zi, în urma extinderii aceasta a devenit cea mai mare din SUA. Numai că, la puţin timp după modernizare, companiile au ajuns să sibă pierderi mari din cauza defectării unei instalaţii, ceea ce a dus la închiderea rafinăriei pentru mai multe luni. Ulterior, tensiunile s-au exacerbat în timpul unei greve a muncitorilor, din 2015. Cele trei rafinării ale Motiva sunt situate în Golful Mexic, în Texas şi Louisiana.

 

Cele trei unităţi au o capacitate totală de prelucrare a ţiţeiului de 1,1 milioane de barili pe zi şi produc îndeosebi benzină şi kerosen. Motiva Entreprises LLC a fost fondată în anul 1998, iar Shell şi Saudi Aramco aveau câte 50% din acţiuni. În anul 2014, ultimul pentru care compania a raportat informaţii financiare, Motiva a generat venituri în valoare de 48,6 miliarde de dolari. Motiva vindea carburanţi în special către 8.200 de benzinării Shell aflate în SUA, dar şi către distribuitori privaţi.

 

 

Saudi Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume după producţie, valoarea acesteia fiind estimată de către analişti între 1.000 şi 10.000 de miliarde de dolari. Compania are cea mai mare producţie de ţiţei, extrăgând zilnic peste 10 milioane de barili de petrol, şi cele mai mari rezerve din lume, estimate la peste 260 de miliarde de barili de ţiţei. Compania este deţinută de stat şi operează vastele zăcăminte din Arabia Saudită.

 

 

Societatea nu este listată la bursă, astfel că nici veniturile sale reale nu sunt cunoscute. În urma crahului petrolului din ultimii ani, însă, guvernul de la Riyadh a decis listarea acesteia pe pieţele internaţionale. Nu va fi listată însă unitatea de producţie, ci doar subsidiara care se ocupă de rafinare şi petrochimie.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed