Asociaţia Incoming Romania: Avem nevoie urgent de sprijin şi suţinere pentru deschiderea turismului în România. Ca să mai existăm şi să mai contăm pe harta turistică a Europei, lăsaţi-ne să primim turişti străini

În urmă cu câteva zile a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Incoming Romania (AIR), care a dezbătut activitatea sa din ultimii doi ani şi a ales conducerea conform statutului.

În urma dezbaterilor, membrii AIR transmit autorităţilor şi pieţei un mesaj de solidaritate şi de chemare la acţiuni mai rapide şi mai eficiente pentru susţinerea turismului românesc.

”Mai rezistăm? Până unde şi până când? Sunt necesare acum măsurile de ajutor aprobate şi promise: granturile – măsurile 1 şi 2 şi urgentarea finalizării şi aplicării ajutorului de stat pentru turism. Activitatea de incoming (primire de turişti străini în ţară) în mod organizat este aproape nulă de un an şi inactivitatea va mai continua probabil şi în acest an”, spun reprezentanţii asociaţiei.

Turismul de incoming reprezintă activitate de export pentru ţară prin aportul de valută adus în ţară de către turiştii care vin şi care vizitează România, adaugă ei.

”Doar prin sprijinirea acestui segment vom putea ajunge la un excedent al balanţei de plăţi în turism (diferenţa pozitivă între ceea ce cheltuiesc turiştii români în străinătate şi ce cheltuiesc turiştii străini care vizitează România). Este un obiectiv pe care-l putem realiza mai rapid dacă există politici coerente în domeniu (de exemplu TVA redusă pentru activitatea de incoming la fel cum primesc şi firmele care fac export de mărfuri). Avem nevoie urgent de sprijin şi suţinere pentru deschiderea turismului în România şi în special a celui de incoming, cu definirea clară a condiţiilor: de intrare în ţară pentru turiştii străini, de derulare a serviciilor turistice în ţară pentru turişti străini şi pentru români; a condiţiilor în care turiştii străini pot primi servicii medicale pe baza asigurărilor de călătorie. Există multe agenţii specializate 100% în activitatea de incoming care au avut în 2020 pierderi de 100%, altele care au avut pierderi de 95-98% faţă de anul anul 2019. Ca să mai existăm şi să mai contăm pe harta turistică a Europei, lăsaţi-ne să primim turişti străini, să muncim şi să fim liberi”, spun ei.


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed