Atenție! Încălzirea salvatoare în apartament poate fi ILEGALĂ!

Proiectele de instalații de gaze care alimentează centrale termice cu coșuri individuale, în apartamente nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte, pentru a fi montate, conform Asociației Energia Inteligentă.

 

 

 

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1. ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului.”

 

Un alt act normativ Ordonanța nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2: „În situația în care debranșarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiții: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului imobilului”, mai spun reprezentanții asociației.

 

Cine este omul de afaceri despre care senatoarea Șoșoacă susține că ar controla AUR

 

 

 

Astfel, este necesar, în cazul blocurilor, la care se dorește instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4 care să fie racordate fie la sisteme de coșuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

 

Este important de precizat ca astfel de construții – cosurile – sunt supuse autorizării și proiectării construcților și costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje și mai multe scări).

 

Astfel soluția salvatoare prezentată locatarilor din blocurile din București, Constanța, Timișoara etc. se lovește de imposibilitatea legală de a mai monta centrale individuale cu coșuri individuale în apartamente.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed