ATENȚIE studenți! Vine o nouă hotărâre de guvern referitoare la transportul pe calea ferată

0

Ministerul Transporturilor propune printr-un proiect de Hotărârea de Guvern modificarea reglementărilor de lucru la casele de bilete și în tren, în vederea acordării reducerii de 50% pentru transportul pe calea ferată a studenților, în conformitate cu dispozițiile OUG nr. 8/2021.

 

Dăncilă a rămas uimită: NU am vorbit niciodată cu preşedintele Iohannis

 

 

În cadrul proiectului de hotărâre de guvern de modificare a normelor metodologice s-a specificat care este reducerea la transport de care beneficiază studenții, respectiv legitimații de călătorie cu tarif redus 50% (50% din tariful de transport și 50% din tariful de rezervare) și abonamente lunare cu număr nelimitat de călătorii cu reducere 50% la transportul cu tren regio și interregio clasa a II-a.

 

Cum vezi viitorul copilului tău? Aplică acum pentru o bursă de antreprenoriat prin VERTIK Junior

 

La data la care vor intra în vigoare a prevederilor punctelor 2 şi 3 ale articolului VI din Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2021 vor exista două categorii de studenți, beneficiari de facilități la transportul pe calea ferată: studenții beneficiari de tarif redus 50% și studenții orfani sau care sunt proveniți de la casele de copii beneficiari de gratuitate. Prin intermediul proiectului de act legislativ s-a stipulat care sunt documentele în baza cărora studenții orfani sau care sunt proveniți de la casele de copii beneficiază de gratuitate.

În prezent transportul pe calea ferată al elevilor și studenților este reglementat de Legea educației naționale nr. 1/2011, precum și de normele metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi aprobate prin hotararea de Guvern nr. 42/2017, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare Norme metodologice.

 

 

 

 

La data de 18.02.2021 s-a publicat Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care modifică Legea nr. 1/2011 a educației naționale, respectiv facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată. Astfel studenții care beneficiau de gratuitate la transportul pe calea ferată, vor beneficia de tarif redus 50% la călătoria pe calea ferată cu tren orice categorie, clasa a II-a.

 

Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2021 prevede la art. IX modificarea și completarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 42/2017 și, totodată prevede ca noile facilități la transport să intre în vigoare la data publicării hotărârii, dar nu mai târziu de 15 martie 2021.

Având în vedere cele stipulate la art. VI, IX și X din Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2021 este necesară pentru punerea în aplicare a prevederilor aferente întocmirea unei hotărâri de guvern care să modifice anexa la Hotărârea Guvernului nr. 42/2017, respectiv Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, se arată în nota de fundamentare a proiectului.