ATENȚIE! Telefonul mobil te scapă de ȚÂNȚARI!

Zilele călduroase sunt pentru mulți români un motiv de relaxare și de voie bună. Vremea frumoasă se transformă însă într-un adevărat coșmar atunci când vine vorba de țănțari, muște sau chiar căpușe.

 

Românii au parte de vești bune. Există acum o aplicație care arată exact zonele în care sunt căpușe, țânțari și muște. Această aplicație care a fost dezvoltată la Cluj, poate indica inclusiv care sunt bolile transmise de căpușe sau țânțari. În plus, calculează și probabilitatea prezenței celei mai importante specii de căpușă din România, Ixodes ricinus.

 

Potrivit unui comunicat transmis luni de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, aplicația mobilă este gratuită.

 

„VectExcel are drept scop informarea populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori. Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuție geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpușe din România, precum și ale 58 de specii de țânțari și opt de flebotomi. De asemenea, aplicația permite vizualizarea hărților reale de distribuție atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii”, se arată în comunicatul de presă.

 

Aplicația mai include și calcularea probabilității prezenței în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de căpușă vector din România, Ixodes ricinus.

 

Articolul integral pe CAPITAL

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed