Au furat mai mult decat bugetul tarii pe un an

Este vorba de 10,9 miliarde de lei moldovenești scurși din Banca de Economii (bancă de stat) și de 17 miliarde de lei scurși prin intermediul Băncii Sociale (bancă privată). În total 28 miliarde de lei (1 Euro = 20 Lei). Pentru comparație, bugetul total al Moldovei a fost, în 2014, de 25 miliarde 815 milioane lei. Potrivit fostului șef al Comisiei parlamentare pentru economie, Veaceslav Ioniță, cu banii furați „puteau fi construiți 300 km de autostradă ca în Germania” sau „puteau fi modernizate rețelele de apă și canalizare din toate orașele Moldovei”.

Bani scurși spre Rusia

Vineri dimineață, ofițerii au descins la 26 de adrese din Chișinău și au efectuat percheziții la birourile membrilor consiliilor de administrație ale băncilor respective, dar și la reprezentanții unor agenți economici care au beneficiat de credite suspecte oferite de cele două bănci. Perchezițiile au avut loc în cadrul a două dosare penale – unul deschis pentru abuz în serviciu (în cazul Băncii Sociale) și altul pentru încălcarea regulilor de creditare (în cazul Băncii de Economii). La operațiune au participat 60 angajaţi ai Centrului Național Anticorupție.

Dis-de-dimineață, casa și grădina milionarului Ilan Shor, președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii au fost luate cu asalt de ofițerii anticorupție. Aceasta după ce presa, dar și unele instituții guvernamentale, au tras numeroase semnale de alarmă în ultimul an că banii din cele două bănci plus Unibank (toate trei controlate prin interpuși de controversatul om de afaceri Ilan Shor, care-și neagă atribuțiile) se scurg spre Rusia. În cele din urmă, Banca Națională a Moldovei a instituit asupra celor trei bănci administrare specială, oferindu-le, pentru a le salva, 4 miliarde de lei. Ex-premierul moldovean, Ion Sturza, invocă, însă, suma de 21 miliarde de lei oferită celor trei bănci. „Exista riscul apariției unei panici în sistemul bancar. BNM a luat decizia să ofere acces la lichidități acestor bănci pentru a asigura stabilitatea financiară la aceste trei bănci și pentru a proteja deponenții acestor bănci”, se justifică guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.

Efectul a fost zguduitor și aproape imediat. În doar două luni, leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 35%, generând o creștere în lanț a prețurilor. Oamenii care își primeau salariile în lei moldovenești au devenit mai săraci, iar deprecierea leului continuă.

Ilan Shor anchetat în libertate

Vineri, la sediul CNA au fost aduși fostul președinte interimar al Băncii Sociale, Natalia Rahuba, fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bârcă, membrul Consiliului de Administrație al Băncii Sociale, Leontii Suholitco, dar și însuși Ilan Shor. După două ore de audieri, Shor a declarat presei: „Am oferit toate informațiile care mi-au fost solicitate. Voi colabora în continuare cu instituțiile statului pentru a oferi informația necesară. Pentru mine este importantă salvarea celor două bănci”.

Șeful Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a comunicat, însă, că atât Ilan Shor cât și celelalte trei persoane interogate la CNA au statut de bănuit în dosarele deschise de CNA și Procuratura Anticorupție, dar vor fi anchetați în stare de libertate. Zumbreanu a mai spus că în rezultatul perchezițiilor, ofițerii CNA „au ridicat mai multe documente care se referă la dosarul penal privind situația Băncii de Economii și Băncii Sociale”.

Potrivit presei de la Chișinău, DNA a declanșat procedura în privința Băncii de Economii și Băncii Sociale după ce BNM a primit rapoartele administratorilor speciali care prezintă situația de la cele două bănci comerciale. Raportul despre Unibank (de asemenea aflată sub administrare specială) încă nu a fost prezentat.

 

Citiți mai multe pe dw.de.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed