Autorităţile române vor să renunţe la construcţia celei de-a doua centrale nucleare

„De cea de-a doua centrală nucleară nu a mai vorbit nimeni de cel puţin şase luni. Întâi trebuie rezolvată problema reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect cu care trebuie să mergem înainte neapărat, am parcurs deja un sfert din acest proiect. Apoi, Electra şi Hidroenergetica sunt proiecte mult mai aproape de realitate”, spun sursele citate.

Această a doua centrală nucleară din România urma să fie funcţională abia în 2030 şi ar fi urmat să aibă o putere instalată de 1.000 MW. De asemenea, autorităţile spuneau că încă nu a fost ales un amplasament final pentru viitoarea centrală nucleară a ţării. Până în prezent, se vehicula că centrala nucleară ar putea fi construită în partea de nord-vest a ţării, pe râul Someş.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, declarase totodată în luna iulie, într-un interviu în presa centrală, că a cerut companiei franceze Areva să găsească un amplasament optim pentru a doua centrală nucleară din România, întrucât „avem nevoie de expertiza specialiştilor francezi legat de studiul de amplasament”, pe lângă evaluarea şi studiile făcute deja de CITON (sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare, care face parte din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare- RAAN).

Altfel, reprezentanţii Ministerului Economiei declarau în luna martie pentru NewsIn că SUA, Franţa, Coreea şi Canada s-au arătat interesate să furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrală nucleară ce urma să fie construită în România, pentru care în prezent se alege amplasamentul.

Specialiştii din domeniu spun că, pentru a stabili cele mai bune locaţii pentru centrala nucleară s-a ţinut cont de existenţa unui râu în apropiere, de seismicitate, roca pentru fundaţie, climatologie, circulaţia curenţilor de aer fiind foarte importantă, şi de umiditate. Potrivit acestora, investiţiile în domeniul nuclear sunt rentabile, întrucât se amortizează în 12-15 ani, la jumătatea timpului faţă de investiţiile în surse alternative de producere a energiei electrice.

În prezent, singura centrală nucleară a ţării se află la Cernavodă şi este compusă din două reactoare cu o putere instalată de circa 700 MW fiecare. În momentul de faţă se are în vedere construirea altor două noi reactoare nucleare, investiţie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse în funcţiune după 2017.

Energia electrică produsă anual de Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă reprezintă circa 18% din producţia de electricitate totală a României.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed