”Autostrada romană”, senzația de pe șantierul A3

0
drum roman
drum roman

Arheologii care lucrează pe terenul unui viitor lot din Autostrada Transilvania au descoperit un drum roman foarte bine conservat. Acesta se situează în localitatea Sutoru, din județul Sălaj. Pe teritoriul acestei comune se găsește castrul roman Optatiana.

Din păcate, aceste drumuri vechi de aproape 2.000 de ani nu vor putea fi conservate. Se înregistrează locul, se fotografiază și apoi se rade pentru a lăsa locul constructorilor autostrăzii. Conservarea unui sit arheologic situat pe locul unei viitoare șosele se face doar în cazul unei decoperiri extraordinare, de genul unei cetăți necunoscute a lui Decebal etc.

Drum roman descoperit la Sutoru, județul Sălaj
Drum roman descoperit la Sutoru, județul Sălaj

Drumurile romane

După cucerirea unui teritoriu, precum Dacia, în 106 e.n., legionarii romani recurgeau la construcția castrelor, adică acele construcții care aveau rolul de protejare a granițelor și de campare a armatei, podurile și șoselele. Pe acestea din urmă circulau soldații, negustorii, coloniștii, funcționarii, mărfurile.

Citește și: De ce România nu are autostrăzi. Motivul real pentru care am rămas în urmă

Lotul lui Umbrărescu

Sutoru se află pe lotul de autostradă cuprins între Nădășelu și Poarta Sălajului, tronson care a început să fie lucrat de către UMB. CNAIR a semnat pe 1 iulie 2020 cu firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu contractul pentru proiectarea și execuția lotului Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania (A3). Valoarea contractului este de 680 de milioane de lei și are o durată de 156 de luni, din care 12 luni proiectare, 24 de luni execuție și 120 de luni garanție