Avem cel mai slab leu din istorie! De ce?

0

De ani buni, moneda națională este supusă unor presiuni crescânde din cauza deficitelor alimentate deseori de politicile fiscale ale puterilor politice. Se aruncă tot mai mulți bani pe piață, prin pensii, salarii și alocații crescute. Producția internă nu face față cererii și prin urmare importurile cresc într-un ritm mult mai mare decât cel al exporturilor. Valuta iese din țară și economiile altor state sunt hrănite de multe ori cu subvenții de aici pentru că România trimite peste graniță produse primare, nicidecum prelucrate. Astfel, e nevoie din ce în ce mai multă valută, și în aceste condiții leul suferă. În plus, situația politică internă instabilă, cu un Guvern căzut și care încearcă să mai cadă încă o dată, pentru a forța alegerile anticipate. Pe plan extern, problema coronavirusului devine tot mai înțepătoare, pentru că economia Chinei este foarte afectată. Aurul a  ajuns în aceste condiții o marfă tot mai sigură și tot mai căutată iar prețul gramului este în continuă urcare. Vom avea scumpiri, rate tot mai ridicate pentru cei cu credite în valută. O singură veste bună este cea legată de prețurile la carburanți. Din cauza coronavirusului, cererea mondială de țiței a devenit mai mică, prețul barilului a scăzut, și coroborat cu eliminarea supraaccizei la carburanți, vom sta mai liniștiți din acest punct de vedere.

 

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4,7834 lei/euro, în creştere cu 0,09% faţă de valoarea atinsă miercuri, acesta fiind cel mai mare nivel atins vreodată. Anteriorul record istoric a fost atins în 21 noiembrie 2019, când euro a atins 4,7808 lei, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,4241 lei la 4,4307 lei. Acesta este a şaptea oară, în ultimele două săptămâni, când dolarul ajunge la un nou nivel record în raport cu leul. Preţul gramului de aur a crescut de la 229,0604 lei la 229,4268 lei. Acesta este a şasea oară consecutiv când preţul aurului ajunge la un nou nivel record.

 

Recent, un raport pentru investitori al agenției de rating Moody’s a lansat un avertisment sever privind efectele creșterii deficitului de cont curent al României asupra condițiilor de creditare a acestuia. Lărgirea deficitului de cont curent până la 4,7% din PIB (10,5 miliarde de euro) „reflectă dezechilibrele macroeconomice în creștere ale țării”, spune raportul Moody’s. Deficitul de cont curent expune nevoia României de finanțare pe termen scurt la o scădere a încrederii investitorilor care o creditează. Anul acesta, România vrea să se împrumute de 86 miliarde de lei, cu 3 miliarde de lei peste anul trecut. Banii sunt utilizați pentru deficitul bugetar, de 3,6% preconizat în 2020, și pentru refinanțarea împrumuturilor din trecut. Deficitul bugetar ne va aduce în situația unui infrigement din partea Bruxelles-ului, ceea ce se va traduce în măsuri nepopulare, precum creșteri de impozite și taxe sau înghețarea unor venituri. La 1 septembrie, guvernul va trebui să mărească punctul de pensie cu 40%, banii fiind prevăzuți în bugetul pe 2020. BNR, Consiliul fiscal și alți analiști financiari susțin că această creștere este foarte dură și că efectele ulterioare sunt greu de cuantificat în condițiile în care economia nu poate crește mai mult de 4%. Toți membrii guvernului susțin că se vor ține de această creștere. În plus, ei sunt presați să dubleze alocațiile pentru copii, conform unei legi dată de Parlament. Se mai adaugă aici și creșterea salariului minim de la 1 ianuarie și eliminarea supraaccizei la carburanți. Asta înseamnă cheltuieli tot mai mari, în ritmul celor făcute de guvernele PSD, și venituri se încăpățânează să avanseze foarte încet.