Avertisment al medicilor. Multivitaminele cresc riscul de cancer

0

Multivitaminele ar putea crește riscul de cancer cu până la 30%, avertizează medicul Mohammad Muneeb Khan de la organizația caritabilă „Killing Cancer Kindly”, din Marea Britanie, citat de studyfinds.org

Sugestia controversată contravine opiniei larg răspândite că administrarea de multivitamine ar ajuta la îmbunătățirea sănătății, asigurând o cantitate optimă de vitamine și minerale în fiecare zi. 

Medicul susține că multivitaminele din comerț și din farmacii ar trebui să includă etichete cu avertismente de tipul produselor din tutun, din cauza pericolelor legate de administrarea anumitor suplimente.

Dr. Khan, medic oncolog în Serviciul Național de Sănătate (NHS), susține că suplimentele „bombardează organismul cu doze uriașe de nutrienți complet inutile”, care pot permite celulelor canceroase să crească și să se înmulțească. 

Vitaminele naturale care se găsesc în alimente, în schimb, nu prezintă niciun pericol, deoarece sunt absorbite lent, iar organismul ia doar ceea ce are nevoie înainte de a elimina restul.

Pe de altă parte, pastilele sintetice inundă fluxul sanguin cu până la dublul dozei zilnice recomandate de nutrienți, devenind un „superaliment” pentru cancer, potrivit medicului. Suplimentele de multivitamine ar putea crește și riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată, cancerul intestinal și cancerul de sân, adaugă reprezentantul de la Killing Cancer Kindly.

Din acest motiv, organizația de caritate solicită în prezent modificarea legislației pentru a forța producătorii de multivitamine să includă etichete de avertizare pe ambalaj. 

Despre efectele multivitaminelor, dr. Khan a mai scris în studiul „You’ll Wish You Were an Elephant (Killing Cancer Kindly)”: „Pilulele sintetice conțin volume obscen de mari și complet inutile de micronutrienți, care depășesc cu mult ceea ce are nevoie corpul uman în medie”.

„Acești compuși organici minusculi sunt atât de numeroși încât organele noastre se chinuie să-i folosească și rămân, de fapt, să plutească în corp. Problema este că aceste multivitamine în exces sunt disponibile pentru a hrăni sutele de celule canceroase care sunt produse în corpul nostru în fiecare zi. În mod normal, corpul nostru are capacitatea de a distruge celulele canceroase în mod eficient, dar acest lucru devine o provocare atunci când sunt bine hrănite și capabile să crească în număr rapid”, continuă medicul.

„Imaginați-vă sute de mici Pac-Men alergând și înghițind totul și apoi înmulțindu-se în număr exponențial în timp, până când sunt capabili să depășească complet apărarea împotriva cancerului a corpului nostru, cum ar fi sistemul imunitar. Soluția, oricât de controversată ar părea este reclasificarea multivitaminelor ca medicament și conștientizarea oamenilor cu privire la efectele lor secundare. Un avertisment de sănătate și o rețetă ar funcționa cel mai bine împreună cu sfatul general conform căruia majoritatea oamenilor, copii și adulți deopotrivă, nu au nevoie de vitamine suplimentare în dieta lor, punct.”

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention), aproape șase adulți din 10 iau un supliment zilnic, care de obicei conține un spectru larg de ceea ce producătorii numesc compuși organici „esențiali”. Se spune că acestea ajută la menținerea funcției metabolice normale – reacțiile chimice din celulele noastre care schimbă alimentele în energie.

Studiile au arătat de mult timp că o dietă variată, echilibrată, oferă toate vitaminele de care are nevoie omul obișnuit. 

Organizația Killing Cancer Kindly susține că există un număr tot mai mare de studii care sugerează o legătură directă între consumul de vitamine sintetice și ratele crescute de cancer pulmonar, cancer de prostată, cancer de intestin și cancer de sân.

Vitaminele naturale, obținute din alimente  precum fructele și legumele, nu prezintă aceleași pericole din cauza cantităților relativ mici eliberate în organism în timpul procesului de digestie, explică autorul. Spre deosebire de omologii lor sintetici, ele sunt „blocate” în alimente, doar o fracțiune fiind descompusă și absorbită înainte ca alimentele nedigerate să fie excretate – de obicei în 24 de ore. Fiind concentrate, suplimentele sunt absorbite rapid și ușor, lăsând un exces de vitamine să circule în fluxul sanguin și așteaptă să fie „curățate” de celulele canceroase înainte de a putea fi procesate sau excretate.

Descriind situația ca o „bombă cu ceas pentru sănătate”, dr. Khan solicită măsuri urgente pentru a reduce utilizarea acestora. El dorește să vadă producătorii să adauge avertismente obligatorii de sănătate pe partea din față și din spate a ambalajului – precum cele găsite pe produsele din tutun. Khan adaugă că autoritățile trebuie și să reclasifice suplimentele de multivitamine ca medicament pentru a le face disponibile numai pe bază de rețetă.

„Există un număr tot mai mare de cercetări științifice care arată că suplimentele de multivitamine sintetice cresc riscul dacă sunt utilizate zilnic pe o perioadă prelungită. Într-un studiu emblematic, studiul CARET, riscul crescut de a dezvolta cancer pulmonar prin administrarea unui supliment zilnic, inclusiv vitaminele B6, B9 și B12, a fost estimat la aproape 30 la sută”, spune dr. Khan, potrivit SWNS.

„Studiile care analizează utilizarea zilnică a suplimentelor, inclusiv vitamina A și complexul de vitamine B (inclusiv vitamine precum B1, B6 și B12) au arătat, de asemenea, o corelație în creșterea riscului pentru diferite tipuri de cancer, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a întări rezultatele.”, continuă el.

„Vitaminele naturale nu prezintă niciun pericol, deoarece sunt eliberate lent în organism, așa că luăm doar ceea ce avem nevoie, dar multivitaminele sintetice sunt absorbite rapid, inundând corpul cu mult mai mult decât poate folosi. Aceasta este o veste grozavă pentru celulele canceroase, deoarece acestea pot absorbi de 10 ori mai multă cantitate de vitamine și alți nutrienți decât o pot avea celulele normale sănătoase, accelerând creșterea și reproducerea acestora și copleșind abilitățile corpului nostru de a le distruge.”

Un studiu de pionierat asupra riscului de cancer prezentat de suplimentele cu multivitamine va începe anul viitor și va implica colaborarea Killing Cancer Kindly cu o universitate americană.

„Trebuie să acționăm acum prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la pericolele potențiale și nu există o modalitate mai bună de a face acest lucru decât forțând producătorii să plaseze un avertisment vizibil, susținut de știință, pe fiecare pachet”, conchide Dr. Khan.

„La fel ca și antibioticele, vitaminele ar trebui să fie utilizate cu moderație, fiind luate doar de cei care au o deficiență de vitamine diagnosticată și doar atât timp cât este necesar pentru a le restabili sănătatea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.