Avertisment de ultimă oră al specialiștilor: Putem lua virusul de pe pâine!

Un colectiv de cercetători ai Institutul Politehnic din București a determinat că aproximativ 500 de persoane se contaminează în fiecare zi cu COVID 19 ca urmare a manipulării produselor de panificație neambalate. Pentru determinări s-au folosit instrumente matematice avansate bazate pe machine learning și inteligență artificială. Studiul vine în continuarea concluziilor unui alt studiu efectuat de către Universitatea din București care a arătat că virusul poate să rămână activ, chiar și ore bune pe produsele neambalate. În fiecare zi, în România se consumă aproximativ 4 milioane de produse de panificație neambalate care nu pot fi curățate sau igienizate.

În prezent, România este singura țară din Uniunea Europeană care mai acceptă comercializarea unor astfel de produse la raft. Consumatorii ating suprafața pâinii cu mâinile, iar ulterior își ating cu mâinile nedezinfectate, fața, nasul, ochii, etc., existând astfel riscul de îmbolnăvire. Pâinea este un aliment de bază, consumat cu precădere de către categorii vulnerabile (bătrâni), iar vândut neambalat prezintă potențial de infectare cu multiplii agenți patogeni, nu doar cu virusul SARS-CoV-2 (COVID 19).

Potrivit studiului, virusul SARS–CoV–2 se poate transmite prin intermediul unui produs alimentar infectat, o pâine neambalată vândută într–un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich–uri, hamburgeri șamd) impactul în societate este imens. În acest caz, infecția se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini și le–a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini și a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoana neinfectată a luat o pâine infectată acasă și a mâncat–o împreună cu familia).

Asociația Prețuiește Calitatea consideră că, prin concluziile sale, acest studiu evidențiază necesitatea implicării autorităților competente (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) în vederea asigurării protecției consumatorilor și a siguranței alimentare prin introducerea obligativității ambalării  produselor de panificație sau a vânzării lor asistate.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed