AcasăEconomieCompaniiBalkan Pharmaceuticals nu exclude relocarea investiţiei din Moldova ca urmare a presiunilor...

Balkan Pharmaceuticals nu exclude relocarea investiţiei din Moldova ca urmare a presiunilor politice

Reprezentantul companiei farmaceutice a apreciat în exclusivitate pentru Money TV că sistemul de achiziţii publice are o organizare mai bună în Republica Moldova decât în România. În primul rând deoarece licitaţiile sunt organizate cu şase luni înainte de începerea livrărilor. În al doilea rând, plăţile sunt efectuate în fiecare lună pe data de 25, spre sfârşitul lunii calendaristice şi nu se pune problema întârzierilor la plată.

 

Din păcate, organizarea mai bună şi depăşirea probelmelor financiare este “compensată” de atacurile politicienilor.

 

“Din păcate, o parte din politicienii din Republica Moldova au devenit mercenari, îşi vând serviciile, poziţia. În cazul nostru, noi avem o luptă dechisă cu un anumit deputat din Parlamentul Moldovei care pur şi simplu doreşte cu orice preţ ca noi, investitori români în Republica Moldova să închidem afacerea, pentru că am deranjat alţi importatori”, declară directorul companiei Balkan Pharmaceuticals, Silviu Chiru.

 

“Noi am investit în Republica Moldova peste 26 milioane de dolari, construim o fabrică, care cel puţin ca suprafaţă, având undeva în jurul a 12.000 mp, este una dintre cele mai mari fabrici din Europa, dar ne lovim de aceste probleme, de mentalităţi”, completează Silviu Chiru.

 

Managerul Balkan Pharmaceuticals subliniază că şi în Moldova este valabilă zicala “afară-i vopsit gardul, înăuntu-i leopardul”. Mediul politic este susţinătorul cel mai febril al investitorilor străini, dar numai la nivel declarativ, în realitate căutând cele mai perfide moduri de a-şi proteja favoriţii locali. 

 

“Nivelul declarativ are o faţă frumoasă, dar realitatea este cu totul alta. … spre exemplu, pe parcursul anului 2012 am avut nici mai mult nici mai puţin de 36 de controale din partea autorităţilor, controale dirijate de unul din parlamentari, deputatul Gheorghe Brega,” arată directorul companiei farmaceutice.

 

Mai ales în domeniul oncologic, producerea locală a medicamentelor a redus cheltuielile statului cu 60%, dar a deranjat importatorii în numele cărora acţionează deputatul Gheorghe Brega.

 

Nici intervenţia Ambasadei României la Chişinău, căreia investitorii români i-au cerut sprijinul, nu s-a bucurat de un răspuns pozitiv din partea deputatului Brega. Problema a fost semnalată Preşedintelui Parlamentului Moldovei, însă acesta s-a declarat a fi neabilitat să intervină în această problemă.

 

Astfel, Balkan Pharmaceuticals este forţată să considere relocarea activităţilor în zone în care implicarea politicului în mediul economic nu este la fel de violentă. Nu este exclusă nici o investiţie în România, însă varianta preferată este Ucraina.

 

“Dacă se continuă cu aceste atacuri la adresa noastră, prima variantă şi cea mai simplă este relocarea investiţiei. Este foarte simplu de făcut, evident cu anumite costuri, pe care ni le asumăm, dar în nici un caz nu mai acceptăm să fim ţinta hărţuielilor diferiţilor politicieni din Republica Moldova… Suntem investitori mari … şi aceste hărţuieli nu aduc nimic bun, nici pentru noi şi nici statului moldovean…”, a completat managerul Balkan Pharmaceuticals.

 

Analistul economic Svetlana Chesari a arătat că opinia publică din Republica Moldova ar putea fi singurul şi cel mai puternic aliat al Balkan Pharmaceuticals, mai ales că sunt în joc 400 de noi locuri de muncă. Reacţia publică, e drept, modestă, nu a reuşit încă să tempereze atacurile la adresa producătorului de medicamente.

Ultimele Articole