BCE a intrat din nou la cumpărarea obligațiunilor euro în suferință

0

„Ei (brokerii Băncii Centrale Europene, BCE, n.r.) sunt foarte adânc pe bondurile de 2 – 10 ani ale Italiei şi Spaniei, 2-10 ani”, a spus un trader citat de Reuters. Astfel randamentele obligaţiunilor italiene au fost aduse iar sub nivelul de alarmă de 7 %. Randamentul este, practic, similar ratei dobânzii cerute de piață la un eventual nou împrumut obligatar, iar nivelul respectiv este considerat ca imposibil de susținut de un guvern pe termen lung.

 

 

Randamentul este, în principiu,  raportul dintre dobânda și prețul obligațiunilor. Cum dobânda promisă de o emisiune de obligațiuni este fixă pentru acea emisiune, înseamnă că, cu cât este mai mare randamnetul, cu mai mic este prețul obligațiunii, adică ăiața estimează că statul respectiv va plăti tot mai puțin din datorie.

 

 

Bursele începuseră ziua într-un ton pozitiv, așteptând anunțarea noului guvern italian, dar răbdarea s-a evaporat după prânz, anunțil întârziind.

Liderii  BCE continuă, totuși,  să respingă apelurile internaţionale de a interveni decisiv ca creditor de ultimă instanţă, subliniind că este la latitudinea guvernelor de a rezolva criza datoriilor, prin măsuri de austeritate şi reforme.