AcasăGeneralBăncile au pierderi de 54 milioane de euro după primele 6 luni...

Băncile au pierderi de 54 milioane de euro după primele 6 luni şi nu au cum să încheie anul pe profit

Potrivit datelor BNR, la finalul lunii martie, bancile din Romania erau inca pe profit (circa 100 de milioane de euro), dar in mai pierderea cumulata la nivelul întregului sistem bancar era de circa 50 de milioane de euro, după ce la 1 aprilie băncile înregistrau un profit de 100 milioane de euro, scrie HotNews.ro.

“Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori excede cadrul directivelor europene şi va afecta foarte serios profitabilitatea sistemului bancar”, a mai spus Cinteză. Potrivit acestuia, dacă situaţia continuă, băncile nu au cum să încheie pe profit anul 2010. Vestea bună este că, cu toate pierderile înregistrate, nicio bancă nu este în pericol de a cădea. “Sunt pierderi contabile, bazate strict pe constituirea de provizioane. E şi normal ca unele să fie pe pierdere pentru că aşa se întâmplă în situaţii de criză. Ele îşi vor reveni, fără îndoială”, au mai declarat pentru HotNews.ro surse din sistem.

Preşedintele executiv al BCR Dominic Bruynseels remarcă şi el problemele pe care băncile le vor întâmpina în acest an ca urmare a creşterii provizioanelor şi a cererii slabe de credite.

Acesta adaugă că situaţia în ceea ce priveşte creditele neperformante era pe cale de a se îmbunătăţii înainte de anunţul Guvernului privind tăierea salariilor bugetarilor cu 25%. Bruynseels vede o un nou val de neperformante începând cu luna septembrie, când oamenii se vor întoarce din vacanţă.

Bruynseels mai spune că în cazul BCR s-ar putea ca problemele să se adâncească în special pe segmentul companiilor.

“Cred că situaţia pe partea de corporate va fi ceva mai serioasă pentru noi decât pe partea de retail, pentru că unele IMM-uri suferă de ceva timp şi ajung la capătul drumului. Cred că ne putem aştepta la o situaţie mai rea în a doua parte a anului”, a spus acesta.

Ultimele Articole