Sub soarele crizei: Cum au făcut băncile profit jumătate de mld. de euro pe timp de criză

0

Băncile par să fie singura zonă din economie relativ protejată de furtuna crizei: au făcut, în primul semestru, profituri de aproape jumătate de miliard de euro. Astfel de cifre alimentează indignarea oamenilor de afaceri, a populaţiei şi a instituţiilor europene, care-i acuză pe bancheri că – prin comisioane şi dobânzi mari – şi-au protejat propria profitabilitate, sacrificând restul economiei.

Bancherii au, la rândul lor, o mie de justificări pentru fiecare acuză. Dacă în Polonia, singura ţară din UE care a înregistrat o creştere a PIB-ului în primul semestru, profitul sistemului bancar exprimat în euro a scăzut cu 60%, în România (unde economia a scăzut cu 8%) profiturile băncilor s-au diminuat în prima jumătate a anului cu o medie de circa 30%, în euro. 

Mai mult, Banca Centrală Europeană constată, într-un studiu recent, că în 2008 sistemul bancar românesc a fost, de departe, cel mai profitabil din UE: pentru fiecare 100 de euro investiţi, profitul a fost de 29,5 euro – faţă de doar 17,32 euro în Bulgaria, următoarea clasată în top.

Aceste date sunt suficiente pentru ca orice român care are credite – şi cine nu are? – să se sufoce de indignare şi să condamne inflexibilitatea şefilor de bănci. Citiţi în săptămânalul de business MONEY EXPRESS cum au reuşit băncile să facă într-un an de criză profituri comparabile cu cele din anul de boom 2008 şi care sunt consecinţele asupra mediului de business.