Bancorex. Lista datornicilor, sau cum au fost „inventați” miliardarii români [I]

0

Să începem așadar povestea noastră – a fost o dată, în anul 1989 o bancă mare și prosperă care se numea BANCA ROMÂNĂ DE COMERȚ EXTERIOR – înființată în 1968, propietate a statului român și prin care se desfășurau toate operțiunile de comerț exterior ale României socialiste. BRCE ajunsese să aibă filiale la Paris, Londra și chiar New York, fiind principalul depozitar al OV [operțiuni valutare] desfățurate de către Direcția de Informații Externe, căci unde sunt bani sunt și spioni!

 

După celebra Revoluție din 1989, BANCA ROMÂNĂ DE COMERȚ EXTERIOR este ținta primelor dezvăluiri din presa liberă ca fiind banca securiștilor, depozitara averii Ceaușeștilor etc. Timpul va dovedi că ceva adevăr era în aceste prime anchete jurnalistice! Din aceste motive era nevoie de o rebranduire, așa că fiind o bancă a regilor abia născutului capitalism nu avea cum să se numească decît BANCOREX și cu un slogan pe măsură – O BANCĂ PENTRU MILENIUL TREI!

 

Și astfel noua născută BANCOREX va fi placa turnantă a implementării modelului original de capitalism românesc și cea care îi va inventa pe miliardarii români ai Mileniului Trei! Dar să nu anticipăm! Astăzi publicăm documentul oficial, numit pompos „Situaţia debitorilor preluaţi de la Banca Româna de Comerţ Exterior BANCOREX SA ce figurează la data de 12.01.2009 cu obligaţii de plată către AVAS”, pe românește lista datornicilor BANCOREX, a celor care au luat bani de la banca statului român, i-au trecut pe persoana fizică și nu i-au mai dat înapoi statului român, căci cu acești bani aveau să devină onorabilii capitaliști de TOP 300 ai falimentarului capitalism românesc al mileniului trei.

 

Povestea fiind prea lungă, prea frumoasă, cu prea multe picanterii și vodeviluri ar fi păcat să o spunem toată o dată. Așa că o să o spunem ca pe un fel de 1001 de nopți, episod cu episod, personaj cu personaj, nu de alta, dar nu vrem să se supere careva că nu a fost băgat în seamă.

 

Și fiecare episod cu pilda lui, ca să repectăm povestea: Banii împrumutați de la stat nu se dau niciodată înapoi!

 

Aurel Cojocaru – AP r/News