AcasăGeneralBanii fac legea pe litoral: 98% din șantierele verificate de Garda de...

Banii fac legea pe litoral: 98% din șantierele verificate de Garda de Mediu nu respectă legea

98% dintre șantierele de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii de Mediu în ultima perioadă, nu respectă legislația de mediu. Potrivit Gărzii de Mediu, au fost efectuate controale pe șantierele pe pe litoralul Mării Negre în perioada 21 martie – 18 aprilie 2022. Cele mai multe probleme depistate sunt legate de gestionarea deșeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie și lipsa evidențelor privind gestiunea deșeurilor.

„Comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Comisariatului Județean Constanța au efectuat controale la 113 șantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenței gestiunii deșeurilor sau completarea greșită a acestora, și 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor și condițiilor din actele de reglementare obținute, din punct de vedere al protecției mediului, precum și pentru neaplicarea măsurilor de protecție a atmosferei”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Din cele 113 șantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deșeurilor. „Când deșeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea de litoral, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar și în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situația cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de șantiere de construcții, cât și a densității acestora”, a spus Nicolae Badea, directorul Direcției Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate din cadrul GNM.

Sancțiunile în cazul șantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deșeurilor, pentru inexistența contractelor privind colectarea deșeurilor sau colectarea deșeurilor în amestec și depozitările în spații neautorizate, lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor, lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere și neasigurarea protecției deșeurilor din construcții, aflate în depozite provizorii. Conform Gărzii de Mediu, controalele de pe șantiere au vizat în special localitățile unde au fost înregistrate creșteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la stațiile RNMCA. Comisarii au dispus termene stricte de remediere a deficiențelor.

Ultimele Articole