Barroso: FMI nu intervine în zona euro, în contextul crizei din Grecia

Barroso a indicat, într-un interviu acordat publicaţiei franceze, că exclude o intervenţie a FMI în zona euro, în contextul situaţiei dificile din Grecia.

„Este necesară o soluţie europeană, iar Comisia este pregătită. Căutăm cele mai potrivite mecanisme. În plus, avem instrumentele necesare pentru fiecare scenariu Ne trebuie doar permisiunea statelor membre”, a afirmat el.

Oficialul CE crede, totodată, că actualele probleme ale autorităţilor de la Atena reprezintă o ocazie pentru a avansa în procesul de creare a unui guvern economic în zona euro şi de îmbunătăţire a legislaţiei financiare.

„De mai multă vreme CE are îndoieli legate de corectitudinea datelor prezentate de Atena. În 2005, Comisia a lansat o procedură de sancţionare împotriva autorităţilor elene şi a propus creşterea puterilor Eurostat, astfel încât instituţia să poată face anchete. La acea perioadă, statele membre, printre care şi Franţa, au refuzat propunerea, avansând argumentele obişnuite legate de suveranitate. Vreau să subliniez că refuzul statelelor membre în privinţa legislaţiei financiare a fost frecvent până acum. S-a manifestat, de exemplu, atunci când Comisia a propus măsuri pentru agenţiile de evaluare financiară”, a precizat Barroso.

Preşedintele CE a adăugat că o eventuală propagare a problemelor din Grecia poate fi evitată prin punerea în ordine a finanţelor publice.

„Statul elen este în dificultate deoarece nu a respectat pactul de stabilitate. Respectarea regulilor comune este o obligaţie pentru fiecare stat membru al zonei euro în cazul în care vrea să beneficieze de solidaritatea celorlalte”, a arătat Barroso.

El a subliniat că problemele datoriilor şi deficitelor bugetare uriaşe cu care se confruntă mai multe ţări membre ale uniunii monetare nu trebui puse pe seama euro. Acestea au apărut tocmai ca urmare a încălcării regulilor zonei euro.

Barroso a mai spus că executivul european susţine eforturile autorităţilor elene şi ale poporului grec pentru restabilirea încrederii şi evitarea agravării crizei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed