Barroso spune că a discutat „foarte deschis” cu Băsescu, inclusiv despre corectarea deficitului

0

Preşedintele Traian Băsescu, aflat joi la Bruxelles, a ţinut să precizeze la conferinţa de presă comună cu Barroso că preşedintele CE a făcut exact aceleaşi observaţii pe care el însuşi le-a făcut – înainte de întâlnirea cu Guvernul – în privinţa nevoii ca România să-şi ajusteze cheltuielile cu aparatul bugetar,”care nu fac decât să împovăreze deficitul”.

Jose Manuel Barroso a precizat că a discutat cu preşedintele român despre agenda de reforme a României şi a spus că este preocupat de deficitul mare al ţării noastre.

Întrebat dacă un nou acord de împrumut între România şi Fondul Monetar Internaţional ar fi un demers înţelept, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a refuzat să „speculeze despre speculaţii”.

„Nu vreau să speculez despre speculaţii, nu pot să comentez acest lucru. Avem un program în derulare, am discutat subiectele foarte deschis cu preşedintele Băsescu în ceea ce priveşte corectarea deficitului, îndeplinirea tuturor condiţiilor agreate cu Comisia şi cu FMI, pe care le vom respecta”, a precizat Barroso, în cadrul conferinţei susţinute alături de şeful statului român, după un dineu de lucru. 

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit precizând că, în cadrul discuţiilor purtate joi, preşedintele Barroso a făcut exact aceleaşi observaţii pe care el însuşi le-a făcut înainte de întâlnirea cu Guvernul, în care vorbea de nevoia de ajustare a cheltuieluilor cu aparatul bugetar, „a cheltuielilor care nu fac decât să împovăreze deficitul, fără a genera investiţii”.

„Exact aceeaşi abordare este şi la Comisie”, a subliniat Băsescu.

Jose Manuel Barroso a precizat, în cadrul conferinţei comune, că a discutat cu preşedintele român despre agenda de reforme a României şi a spus că este preocupat de deficitul mare al ţării noastre.

În cadrul întâlnirii de joi, preşedintele Băsescu a vorbit cu Barroso şi despre noua lege a educaţiei din România, care se înscrie în obiectivele Strategiei UE 2020, despre schimbările climatice, pregătirile României pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie.

Un punct de interes în discuţiile dintre Băsescu şi Barroso a fost situaţia ANI, după ce agenţia a fost declarată neconstituţională. Întrebat dacă faptul că unul dintre benchmark-urile stabilite de UE, la trei ani de la instituirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a fost declarat neconstituţional nu pune o problemă şi pentru executivul european, care a susţinut ANI, preşedintele Barroso a subliniat că România şi-a luat angajamentul să combată corupţia, iar problemele pe care şi le face Comisia sunt legate de respectarea acestor angajamente asumate.

„Îndoielile legate de constituţionalitate nu ţin de Comisie, ca să fiu sincer. Toată lumea înţelege că o Agenţie pentru Integritate, într-o ţară unde sunt probleme serioase cu corupţia, care au fost identificate de autorităţile independente ale acelei ţări, este, într-adevăr, o prioritate. Deci, sperăm că România îşi va onora angajamentul. România şi-a asumat în faţa noastră un angajament în privinţa acestei  agenţii. Este important. Nu pentru Comisie ca atare, ci pentru modernizarea societăţii române, aceasta este o sarcină pentru România. Suntem aici să sprijinim, nu să înlocuim aceste eforturi. România este o ţară foarte importantă pentru Uniunea Europeană. Nu considerăm că aceasta este o problemă pentru Comisie, considerăm că este o problemă în termeni de garanţii date Uniunii Europene, Comisiei şi statelor membre. Sperăm ca România să-şi îndeplinească angajamentele. După discuţiile de azi cu preşedintele Băsescu, care, apropos, a sprijinit această abordare foarte clar, sunt încrezător că aşa vor sta lucrurile”, a fost răspunsul preşedintelui Comisiei Europene.

„Cu domnul preşedinte Barroso am discutat restanţele pe care România le are în îndeplinirea obligaţiilor asumate prin Mecansimul de Cooperare şi Verificare în justiţie. Susţinem fără rezerve corectitudinea obiectivelor stabilite cu Comisia Europeană în ce priveşte procesul de modernizare a justiţiei şi de eficientizare a luptei împotriva corupţiei”, a subliniat Traian Băsescu, precizând că situaţia ANI va fi rezolvată, după ce Curtea Constituţională îşi va da motivaţia, printr-o ordonanţă de urgenţă.

În cadrul conferinţei susţinute joi, preşedintele CE Jose Manuel Barroso l-a felicitat pe Traian Băsescu pentru realegere şi pentru faptul că la Bucureşti există din nou un guvern funcţional, cu care, după cum a declarat preşedintele executivului european, Comisia Europeană este nerăbdătoare să conlucreze.

În ceea ce priveşte sectorul energetic, Barroso a spus că felicită România pentru ratificarea acordului interguvernamental privind Nabucco şi a mulţumit pentru implicarea fermă a ţării noastre în proiectul european, dar şi în alte proiecte, precum Interconectorul România-Georgia-Azerbaidjan, care poate diversifica sursele şi rutele energetice ale Europei.

Preşedintele CE a ţinut să remarce şi contribuţia personală a preşedintelui Băsescu în consiliile europene şi i-a mulţumit pentru sprijinul manifestat întotdeauna faţă de proiectele Uniunii.