Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie a procurorului George Bălan

0

Şeful statului a semnat, de asemenea, decretul de pensionare a lui Jean-Gabriel Moraru – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta.

 

Procurorul George Bălan, implicat într-un caz de corupţie, şi-a dat demisia din magistratură în noiembrie 2012, locul său în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca reprezentant al procurorilor de curţi de apel, fiind în prezent vacant.

 

Bălan – alături de fostul său consilier Marcel Sâmpetru şi de şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai – este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar privind divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.

 

Acţiunea penală a fost pusă în mişcare de procurorii anticorupţie pentru complicitate la folosirea de informaţii nedestinate publicităţii şi de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii.

 

Secţia pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcţie a lui George Bălan – pe atunci membru al CSM şi procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti -, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Inspecţia Judiciară a declanşat, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, verificări privind buna reputaţie a procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru.

 

Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul şef Vlad Mihai să-i permită accesul la date şi informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, lucru pe care l-a şi făcut, potrivit procurorilor anticorupţie.

 

Scopul ar fi fost acela de obţinere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât şi pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menţinerea în funcţie a şefului SIPI Ilfov, accederea în funcţii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situaţiei juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, a precizat DNA.