Băsescu: Atacurile mass-media la magistraţi confirmă că e o vulnerabilitate la securitatea naţională

0

„În 2010 am adoptat o strategie de securitate naţională care este foarte în regulă pentru Parlament, dar nu este aprobată nici acum, dintr-un singur motiv, pentru că nu am vrut să scot de acolo afirmaţia, deci nu la riscuri, la vulnerabilităţi, că sunt trusturi mass-media care sunt o vulnerabilitate pentru securitatea naţională şi mă refeream acolo exact la discreditarea unor instituţii. Ce s-a întâmplat în 2012 cu judecători ai Curţii Constituţionale, cu magistraţi din CSM, cu judecători ai ICCJ, cu procurori de la Parchetul General şi DNA confirmă pe deplin această afirmaţie”, a spus Băsescu la şedinţa plenului CSM de vineri.

 

El a subliniat că atacurile din 2012 în acest sens reprezintă „cea mai dramatic-negativă evoluţie din ultimii ani şi paşi înapoi făcuţi de cei care se revendică a patra putere în stat, parte din ei, că nu toţi ziariştii sunt aici, nu toate trusturile media sunt aici”.

 

Băsescu a subliniat că trebuie găsită împreună cu Ministerul Justiţiei o soluţie de protejare a justiţiei.

 

„Avem această vulnerabilitate şi ea probabil că trebuie tratată legal. Pentru că nu se utilizează numai împotriva instituţiilor care fac parte din sistemul de justiţie al României, se utilizează şi împotriva altor instituţii (…) Dar când un trust mass-media toacă de dimineaţă până seara magistraţii în bătălia de discreditare a instituţiilor deja lucrurile sunt grave şi poate că, e şi doamna ministru (Mona Pivniceru – n.r.) aici, poate găsim o soluţie de protejare a justiţiei de astfel de atacuri”, a spus el.

 

Potrivit lui Băsescu, aceste atacuri ale trusturilor de presă au vizat „distribuirea neîncrederii pe întregul sistem”, care este în interesul „grupărilor de tip mafiot”.

 

„Pentru că de fapt intenţia a fost să se distribuie neîncrederea pe întregul sistem. Nicio grupare de tip mafiot nu are nevoie de justiţie puternică, e cea mai mare teamă a ei, să nu avem justiţie puternică sau justiţie credibilă”, a argumentat el.

 

Totodată, şeful statului a arătat că justiţia nu are mijloacele de influenţă ale trusturilor mass-media, ci mecanisme de autoreglare internă.

 

„Pentru satisfacerea intereselor lor de discreditare a magistraţilor se utilizează mijloace de influenţă infinit mai mare decât are sistemul judiciar. Sistemul judiciar de regulă tace şi reacţionează instituţional (…) Cu atât mai mult cu cât justiţia are propriul ei sistem de justiţie internă, are inspecţie, are hotărârile CSM care sunt executorii, pot fi atacate doar la Înalta Curte, deci justiţia se autoreglează şi atunci nu este nevoie de campanii de discreditare a unui sistem”, a mai spus Băsescu.