Băsescu: Guvernele UE nu se vor retrage din strategiile pentru diminuarea efectelor crizei

0

„În ceea ce priveşte criza economică, şi din acest punct de vedere putem spune că, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt în regulă. Adică Consiliul s-a pronunţat în favoarea unei soluţii care să reflecte realităţile economice ale momentului, şi nu să opteze pentru declanşarea procedurilor de ieşire a guvernelor din strategia de intervenţie pentru diminuarea efectelor crizei. (…)Nu s-a declanşat niciun proces de retragere din implicarea statelor pentru diminuarea efectelor crizei”, a precizat şeful statului, la finalul Consiliului European.

Preşedintele Băsescu a spus că România a pledat pentru menţinerea Guvernelor în aceste programe pentru că are un acord pe doi ani cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional şi nu-şi putea pune problema să adopte „o poziţie prin care să se retragă Guvernul din politica de stabilizare a situaţiei economice din România”.

Traian Băsescu declarase vineri, înainte de a pleca la Bruxelles, că România nu doreşte ca guvernele statelor UE să-şi retragă sprijinul pentru strategiile de ieşire din criză a UE înainte de 2010. „Declanşarea unei eventuale strategii de retragere a guvernelor din sprijinirea proceselor de ieşire din criză este o temă complicată, dar punctul de vedere al României este că în niciun caz acest proces nu trebuie să înceapă până la sfârşitul anului 2010. Noi avem aici şi argumentul nostru, argumentul naţional, şi anume chiar acordul cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţinal sunt prevăzute să acopere anul 2009 şi 2010 şi apreciem că orice încetare a acestor programe de sprijin financiar cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional întrerupe practic programul anticriză pe care România l-a declanşat şi care are pilonii aşezaţi exact pe programul cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”, a precizat preşedintele.