Băsescu: România şi Polonia resping includerea deficitului sistemului de pensii în deficitul bugetului de stat

0

„Şi vechi state membre ale Uniunii Europene au deficite uriaşe către fondurile de pensii, deci cred că vom reuşi să coagulăm o majoritate critică în aşa fel încât subiectul să fie foarte serios abordat la nivelul Consiliului European. Dacă nu, oricum România şi Polonia vor susţine această abordare, a eliminării din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii”, a spus Băsescu.

 

El a subliniat că mandatul demnitarilor români în relaţia cu instituţiile europene este de a obţine dezideratul menţionat.

„În ceea ce priveşte România, mandatul demnitarilor români care abordează problemele de stat la nivel european şi naţional în discuţiile cu Bruxelles este extrem de limpede: să încercăm să scădem din deficitul bugetului de stat deficitul general al bugetelor de pensii”, a precizat Traian Băsescu.

 

În context, preşedintele Băsescu a apreciat drept ”incorectă” o penalizare de către Bruxelles a statelor care au implementat sisteme bazate şi pe fonduri private de pensii.

„Apreciem că fără această abordare vom avea probleme în a ne asigura resurse pentru propria dezvoltare şi ar fi incorect ca ţări care încearcă implementarea unui sistem modern – fonduri private de pensii – să fie penalizate exact pentru că au adoptat un sistem modern, care a contribuit şi el la crearea deficitelor la fondul de pensii. Deci, avem acelaşi punct de vedere cu Polonia, sperăm ca la nivelul Consiliului European şi al Parlamentului European să se înţeleagă acest lucru”, a conchis şeful statului român.

 

La rândul său, preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a subliniat necesitatea ca reformele naţionale în sistemele de pensii să fie susţinute de la nivelul Uniunii Europene.

„Este important ca Uniunea Europeană să susţină nişte reforme, chiar şi dificile, care apropie ţările noastre, cele care au aderat la Uniunea Europeană recent şi care aleg nişte soluţii moderne. O astfel de soluţie au fost şi fondurile deschise de pensii. În ceea ce priveşte calcularea sau necalcularea lor în datoria publică, este o chestiune decisivă, care ne dă un imbold, sau ne descurajează să continuăm aceste reforme. Credem că gândim la fel cu domnul preşedinte şi la dezbaterea în Consiliu cred că vom putea să mizăm şi pe înţelegerea din partea României, dar şi din partea altor ţări care vor fi înţelegătoare în ceea ce priveşte situaţii dificile privind sistemele de pensii din ţările noastre”, a explicat Komorowski.