Bateriile cu apă ar putea rezolva problema globală a energiei

0

Bateriile cu apă, mai ieftine și reciclabile, ar putea rezolva problema energiei

Oamenii de știință au dezvoltat o „baterie cu apă”, propunând o alternativă mai sigură și ecologică. Aceasta este realizată prin înlocuirea electroliților chimici periculoși utilizați în bateriile comerciale cu apă, scrie Science Alert.

„Bateriile cu apă” folosesc metale precum magneziu sau zinc, care sunt mai ieftin de asamblat și mai puțin toxice decât materialele utilizate în prezent în alte tipuri de baterii.

Bateriile stochează energie prin crearea unui flux de electroni care se deplasează de la capătul pozitiv al bateriei la capătul negativ. Fluidul din baterie este acolo pentru a transfera electronii înainte și înapoi între ambele capete. Într-o baterie cu apă, fluidul electrolitic este apă cu câteva săruri adăugate, în loc de acidul sulfuric sau sarea de litiu.

Marea provocarea a fost găsirea unei modalități de a preveni scurtcircuitarea acestor baterii pe bază de apă. 

Deși este puțin probabil ca noua tehnologie să înlocuiască bateriile cu litiu-ion în curând, bateriile cu apă ar putea oferi o alternativă într-un deceniu și ceva, explică autorul principal, chimistul Tianyi Ma de la RMIT, Universitatea din Melbourne, Australia.

Bateriile litiu-ion se găsesc în orice, de la laptopuri și telefoane până la biciclete electrice și mașini. Cercetătorii încearcă de mult timp să creeze baterii care utilizează materiale diferite, dar care să aibă aceleași performanțe și o longevitate similară.

Prototipul bateriilor de apă păstrează mai mult de 85% din capacitatea lor după 500 de cicluri, arată experimentele cercetătorilor. Potrivit lui Royce Kurmelovs de la The Guardian , echipa a dezvoltat prototipuri ale bateriilor de dimensiunea unei monede utilizate în ceasuri, precum și baterii cilindrice similare bateriilor AA sau AAA.

Echipa lucrează pentru a îmbunătăți densitatea energetică a bateriilor lor de apă. Conform dezvoltatorilor, bateriile de apă pot fi dezasamblate în siguranță, iar materialele pot fi reutilizate sau reciclate.

În ceea ce privește aplicațiile practice, cercetătorii și-au conectat bateria la un panou solar și o lumină solară de 45 de wați, pe care bateria le-a menținut timp de 12 ore după o zi de încărcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.