BCE așteaptă stabilizarea inflației pentru a relaxa politica monetară

BCE așteaptă stabilizarea inflației. Banca Centrală Europeană va flexibiliza politica monetară atunci când inflația se va stabiliza în jurul țintei optime de 2%, iar acest lucru depinde inclusiv de raportul dintre salarii și productivitatea muncii, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al BCE.

”În ultimii ani, economia zonei euro s-a confruntat o serie de șocuri generate de cererea excesivă de pe piețe și de situația ofertei, ceea ce a generat o inflație persistentă. Din cauza dependenței de importurile afectate de șocuri, economia zonei euro a suferit un șoc comercial. (…) Inversarea acestor șocuri negative în aprovizionare, combinată cu politica noastră monetară restrictivă a generat un declin general al inflației, deși așteptările asupra inflației sunt în continuare ancorate bine. În acest context, discuția s-a schimbat spre momentul, ritmul și amploarea reducerii politicii monetare restrictive”, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv al BCE, la un seminar organizat de Casa Euro și de Centrul pentru Reforme Europene.

Un aspect important se referă la riscul ca salariile și creșterea productivității să fie incompatibile cu direcționarea inflației spre ținta de 2% pe termen mediu. În mod categoric, în scenariul unei situații stabile, este necesară menținerea creșterilor salariale în linie cu creșterea productivității și cu ținta inflației”, a explicat Piero Cipollone, subliniind că, deocamdată, situația nu este stabilă.

”Salariile reale încă sunt la nivelul anterior pandemiei, chiar mai mult decât productivitatea (…). Profiturile se normalizează, iar dispariția treptată a șocurilor privind aprovizionarea creează spațiu suplimentar pentru revenirea salariilor reale, ceea ce va contribui la o relansare economică în linie cu proiecțiile noastre și cu ținta inflației. Revenirea salariilor reale (…) este o condiție de creștere a consumului privat”, a subliniat Piero Cipollone.

Oficialul BCE a explicat că ”majorările salariale reale nu pot fi susținute în timp dacă depășesc creșterea productivității”, la fel cum ”nici profiturile și creșterea productivității nu pot fi susținute în timp dacă salariile și cererea internă rămân permanent restricționate”.

”Ca să fiu foarte clar: creșterile salariale trebuie să fie moderate pe termen mediu, pentru a permite menținerea compatibilității cu inflația pe termen mediu”, a insistat Piero Cipollone, subliniind că BCE așteaptă ca noile date economice să respecte acești parametri.

”Dacă noile date confirmă scenariul anticipat în proiecțiile din martie, trebuie să fim pregătiți să relaxăm imediat politica monetară restrictivă”, a concluzionat Piero Cipollone.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed