BCE menţine dobânda la minim istoric

Decizia a fost anticipată de majoritatea analiştilor, care cred, însă, că banca ar putea decide la viitoare şedinţe să coboare rata de politică monetară. Mai ales în condiţiile în care economia zonei euro este pe minus în prezent. Pentru moment, însă, impactul coborârii dobânzii cheie ar fi fost limitat, afirmă economiştii străini.

 

Pieţele aşteaptă acum discursul preşedintelui BCE, Mario Draghi, care se află în Slovenia şi urmează să ofere mai multe detalii noul program de achiziţionare a bondurilor, numit ‘Outright Monetary Transactions’ (OMT). Acesta va înlocui precedentul program şi va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între unu şi trei ani, scriu cei de la Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în septembrie la 2,7%, este pentru a 22-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente. Această evoluţie limitează capacitatea BCE de a reduce rata dobânzii, chiar dacă zona euro va reintra în recesiune în trimestrul trei.

În iulie, Banca Centrală Europeană a coborât dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere), dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed