BCE: Panica legată de un eventual colaps financiar în estul Europei s-a terminat

„Isteria care a dominat o perioadă nu mai există”, a spus Nowotny, într-un interviu acordat postului public de radio din Austria, ORF.

El a explicat că, în prezent, „nu mai există percepţia unei probleme speciale austriece sau est-europene” şi că „fanteziile” legate de o eventuală prăbuşire în regiune, care au fost foarte răspândite în unele momente, au dispărut.

Mulţi analişti avertizau, în ultimele luni, în legătură cu riscurile legate de datoria externă mare a ţărilor est-europene şi cu expunerea băncilor austriece pe această zonă.

Băncile austriece au acordat credite de 267 miliarde dolari în estul Europei, sumă echivalentă cu 70% din produsul intern brut (PIB) al Austriei, ceea ce a dus la creşterea marjei la CDS-uri pentru statul austriac. Credit Default Swap (CDS) reprezintă costul reasigurării datoriei unei ţări împotriva restructurării creditelor sau încetării plăţilor.

Astfel, costul asigurării contra încetării plăţii la creditele pe cinci ani ale Austriei – ţară cu calificativ ‘triplu A’ (maxim) de la toate agenţiile de rating – a depăşit nivelul CDS pentru datoria Italiei, stat cu rating mai slab, şi a ajuns în luna martie în apropiere de costul pentru datoria Greciei, însă a scăzut la mai puţin de jumătate între timp. De asemenea, marja la CDS-urile Austriei raportată la nivelul CDS pentru obligaţiunile statului german s-a înjumătăţit.

„Puteţi vedea (că ce a fost mai rău a trecut) foarte concret prin faptul că marjele pe care Austria trebuie să le plătească dacă vrea să se împrumute s-au restrâns semnificativ”, a subliniat Nowotny.

El a menţionat că pieţele au realizat acum, de asemenea, că aşa numita „Europă emergentă” nu este o regiune uniformă şi că riscurile variază foarte mult, de la ţările cu datorii externe mari, precum statele baltice sau Ucraina, la statele mai stabile, precum Polonia sau Cehia.

„Desigur că avem încă o problemă specială în ţările baltice şi în afara Uniunii Europene, în Ucraina, dar în afară de aceasta, se poate spune că ţările au nevoie în mod sigur de mai puţină finanţare din străinătate decât erau obişnuite”, a afirmat Nowotny.

Guvernatorul băncii centrale austriece a admis că situaţia economică dificilă din ţările est-europene va duce la o majorare a creditelor neperformante pentru băncile austriece, însă a ţinut să menţioneze că aceasta este o situaţie valabilă pentru tot vestul Europei şi nu o problemă specifică regiunii.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află în prezent în Austria pentru o evaluare periodică a economiei şi va prezenta joi concluziile preliminare într-o conferinţă comună cu banca centrală austriacă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed