MApN, anunț important despre candidaţii admişi la selecția pentru soldați profesioniști


MApN a transmis o comunicare crucială referitoare la candidații care au reușit să treacă de etapele selecției pentru soldații profesioniști.

În lunile februarie, martie și aprilie, Statul Major al Apărării a efectuat o analiză amănunțită asupra desfășurării primei runde de recrutare și selecție a soldaților profesioniști în cadrul Armatei Române pentru acest an. Procesul a avut loc în 41 de județe și în municipiul București, cu un total de 5.093 de locuri disponibile. Un număr impresionant de 6.448 de candidați s-au înregistrat, din care 20% erau femei.

Conform informațiilor oficiale furnizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), doar 40% dintre candidații înscriși în prima etapă de selecție a soldaților profesioniști pentru acest an au fost considerați admisi.

Din perspectiva statisticilor prezentate de MApN, s-a constatat că 24% dintre candidați au fost respinși la proba fizică inițială, în timp ce 18% dintre cei rămași nu au trecut de evaluarea psihologică. În plus, 12% dintre aceștia au fost eliminați la evaluarea medicală.

MApN a confirmat că 2.626 de candidați au fost declarați admiși, ceea ce reprezintă un indice de admitere de 40% (adică proporția candidaților selecționați din totalul celor înscriși).

Ministerul Apărării Naționale a subliniat că, în general, majoritatea candidaților nu au reușit să treacă de proba fizică, care a fost primul filtru al procesului de selecție. Natura acestei probe a fost considerată de dificultate medie, constând într-un traseu utilitar-aplicativ și o alergare de rezistență pe o distanță de 2.000 de metri. S-a menționat că o persoană cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se află într-o formă fizică normală, ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore în a trece de cerințele minime ale acestei probe fizice.


Conform anunțului, interesul pozitiv al tinerilor pentru angajarea în instituția apărării naționale indică fezabilitatea obiectivului general de a crește numărul de militari în cadrul Armatei României. În acest sens, Ministerul a anunțat că a doua campanie de recrutare și selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificată pentru luna mai.

MApN a prezentat, de asemenea, estimările veniturilor lunare nete pentru luna mai 2024 ale soldaților și gradaților profesioniști, luând în considerare aplicarea nivelului maxim al prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 26/2024 și posibilitatea majorării acestora în funcție de condițiile individuale de desfășurare a activității:

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este estimat la 4.399 de lei, format din solda lunară netă de 3.345 de lei și valoarea normei de hrană de 1.054 de lei. Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este estimat la 5.765 de lei, format din solda lunară netă de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 de lei. Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist este estimată la 5.082 de lei, formată din solda lunară netă de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei.

De asemenea, Ministerul subliniază că nu trebuie ignorate drepturile referitoare la norma de echipare, indemnizațiile pentru transport, chirie (cu posibilitatea transformării în plată din rată pentru achiziționarea unei locuințe), detașare, misiune, decontare transport pentru concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională.

În plus, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed