Banca Centrală Europeană şi-a îmbunătăţit prognoza pentru zona euro

0

Draghi a anunţat că estimarea actuală prevede o scădere de 0,4% pentru acest an, faţă de o contracţie de 0,6% a economiei zonei euro anunţată în iunie.

 

Însă prognoza pentru anul viitor indică o expansiune economică de doar 1%, faţă de 1,1% anterior. Şi foarte important, Draghi a dat asigurări că inflaţia se va situa confortabil sub ţinta de 2% pe an, atât anul acesta, cât şi pe parcursul anului viitor.

 

Draghi a reafirmat în conferinţa de presă în care a anunţat că menţine dobânda de referinta la minimul istoric de 0,5% că aceasta va rămâne la acest nivel sau chiar mai redus pentru o perioadă de timp extinsă.

 

Economia rămâne în continuare vulnerabilă, a spus el, menţionând că riscurile tensiunilor geopolitice – referire la situaţia din Siria- pot afecta economiile europene.

 

BCE este una dintre cele trei bănci europene care au păstrat neschimbată dobânda de referinţă, în ciuda unor semnale de îmbunătăţire a climatului economic din ultimele săptămâni. Banca Angliei a decis de asemenea să lase dobânda neschimbată la 0,5% împreună cu programul de achiziţie a titlurilor de stat. Banca centrală a Suediei a păastrat şi ea dobânda de 1%.

 

Miercuri, Banca Naţională a Poloniei a anunţat că dobânda de referinţă rămâne la valoarea de 2,5%.

 

Toate aceste organisme financiare încearcă să-şi protejeze economiile împotriva a ceea ce consideră a fi o majorare prematură a dobânzilor pe pieţele financiare. Aceste temeri s-au intesificat după ce Rezerva Federală a dat de înţeles că doreşte să micşoreze ritmul de achiziţie al certificatelor de trezorerie, care în prezent se ridică la 85 de miliarde de dolari lunar. În plus tendinţa de redresare economică, atât în Europa, dar mai ales în SUA ar putea conduce la diminuarea stimulentelor financiare.

 

Banca centrală din Polonia se aşteaptă ca dobânda să rămână nemodificată până la sfârşitul anului, în timp ce în Suedia unde nu se manifestă nicio presiune inflaţionistă, actualul nivel ar putea rămâne neschimbat pentru încă un an cel puţin.

 

Eforturile bancherilor de a convinge pieţele că nu sunt necesare modificări ale dobânzilor au avut succes până-n prezent, mai ales în Marea Britanie, unde îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici este mai accentuată.