Bebelușii români vor putea avea buletin electronic

0

Începând din această vară, bebelușii vor putea avea buletin electronic. Noua carte de identitate va putea fi solicitată de la 12 ani și nu de la 14 ca până acum.

Totuși, părinții a căror copii se vor naște începând cu vara lui 2023 pot face o cerere dacă își doresc ca cei mici să aibă carte de identitate chiar mai devreme.

De la 1 ianuarie 2024, buletinele clasice vor fi înlocuite cu unele electronice care înlocuiesc paşaportul şi cardul de sănătate.

Ce informații rămân stocate în cip

Mai mult, vor avea şi un cip pe care vor fi stocate amprente digitale şi faciale. Noile cărţi de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar.

Primele astfel de buletine au fost deja emise în Cluj, însă proiectul va fi extins din vară în Bucureşti, iar mai apoi în toate reşedinţele de judeţ din ţără. Părinţii vor putea solicita eliberarea cărţilor de identitate a copiilor, încă de la naşterea bebeluşilor.

Peste 5 milioane de cărţi de identitate electronice vor fi plătite din banii din PNRR.

Ce trebuie să facă românii care vor buletin electronic

Chestorul de poliție, Cătălin Giulescu, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN ce trebuie să facă românii pentru a obține cartea electronică de identitate.

„Trebuie să spun că cetățeanul, în acest moment, pentru a obține o carte de identitate, trebuie să prezinte certificatul de stare civilă și un document de proprietate sau un act de spațiu de unde noi preluăm adresa.

Aceste informații vor fi digitale până la finalul anului, astfel încât certificatul de stare civilă va fi digital. Acesta va fi preluat automat dintr-un sistem informatic pe care anul acesta îl vom pune în funcțiune.

Titlul de proprietate, din care noi vom prelua doar adresa pe care o înscriem pe documentul de identitate, astfel încât cetățeanul să poată fi identificat. Prin asta va face dovada domiciliului.

Aceasta adresă noi o vom prelua până la finalul acestui an în format digital de la Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) astfel încât titularul nu va mai fi obligat să prezinte nici certificatele de stare civilă, nici acest titlu de proprietate.

Mai sunt situații speciale pe care le întâlnim în viața anumitor cetățeni. Este vorba despre situații care se îndeplinesc în străinătate și pentru care au documente emise de autorități străine.

Acestea nu pot fi obținute digital. În acest sens, cetățeanul, la prima prezentare în ghișeu, va trebui să prezinte documentul oficial emis de autoritatea străină pe care noi îl vom scana și îl vom introduce în această mapă pentru ca pe viitor, indiferent de evenimentul de viață pe care îl dorește, o modificare în ceea ce privește numele, adresa, să nu mai fie obligat să prezinte acel document”, a explicat Cătălin Giulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.