Bilanțul la șase luni: Marile omisiuni ale Vioricăi Dăncilă

0

Media generală a scumpirilor – inflaţia – a urcat în luna mai 2018 la 5,4% faţă de mai 2017, înregistrând un record al ultimilor cinci ani, iar faţă de luna aprilie 2018 creşterea a fost, în mai, de 0,47%. Luna trecută, Viorica Dăncilă a spus în plenul Parlamentului, la dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului său, că Opoziția minte când arată că au crescut prețurile. Cu toate că în ultimul raport al INS privind inflația scrie foarte clar că s-au scumpit atât mărfurile alimentare, cât și cele nealimentare.

 

Premierul a început prin a spune că veniturile bugetare au crescut în semestrul I cu 12%, de la 117,2 miliarde de lei la 132 miliarde de lei. Raportată la PIB, creșterea veniturilor este la jumătate. De altfel, acest salt nu poate acoperi creșterea cheltuielilor cu 22% în primele luni ale anului. Despre acest aspect, premierul n-a spus nimic. Statul român trebuie să se împrumute lună de lună pentru a acoperi plata pensiilor, salariilor, ajutoarelor și subvențiilor. Viorica Dăncilă a vorbit despre creșterea punctului de pensie, de la 1.000 lei la 1.100 lei, despre creșterea pensiei minime, de la 520 de lei la 640 de lei, despre creșterea diverselor subvenții și venituri. Astfel, datoria publică a României a ajuns la 36,5% din PIB, apropiindu-se de un nivel îngrijorător, conform unui raport al FMI. Datele FMI, bazate şi pe cele ale Băncii Naţionale ale României (BNR), indică un nivel al datoriei între 40% si 45% din PIB ca prag pentru o creştere semnificativă a riscului de recesiune, cu impact negativ asupra capacităţii guvernului de refinanţare a datoriilor. Nivel de 45% din PIB este, însă, considerat critic, riscul de recesiune crescând până la 50%.

 

Veniturile la bugetul de stat au crescut, fiind mai mari în primele şase luni ale acestui an cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, luni, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă, care prezintă bilanţul la şase luni de guvernare.

 

‘Total venituri bugetare: semestrul I 2017 – 117,2 miliarde de lei, semestrul I 2018 – 132 miliarde de lei. Se observă că veniturile la bugetul de stat au fost în primele 6 luni din 2018 cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci, în vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. (…) Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venituri ale populaţiei, precum şi creşterile cu investiţiile publice’, a precizat Dăncilă.

 

Articolul integral pe COTIDIANUL.