Blaga: Nu spun că în MAI nu sunt „oameni corupţi”, dar numai de aici se raportează infracțiunile

0

Blaga a ţinut să facă o serie de precizări în plenul Senatului la finalul dezbaterii moţiunii simple a USL. El a făcut referire la acuzele opoziţiei privind creşterea unor serii de infracţiuni în mod alarmant în ultimul an. „Eu cred că Poliţia trebuie felicitată şi nu trasă la răspundere pentru faptul că îşi face treaba şi descoperă tot mai multe infracţiuni economice (…) MAI e un minister corupt, o mare nedreptate. Eu nu spun că nu sunt oameni corupţi în MAI, este totuşi un minister cu peste 150 de mii de oameni, numai că acest minister are singura structură de combatere a corupţiei interne, DGA, pe care am pus-o la punct în 2005 şi 2006 printr-un program Phare. Dacă ar fi astfel de structuri şi în alte ministere, în alte zone ale adminsitraţiei, v-aţi ţine cu mâinile de cap. Dar, din păcate, astfel structuri sunt doar în MAI şi numai ei îşi raportează astfel de fapte”, a explicat fostul ministru de Interne.

 

De asemenea, senatorul PDL s-a referit şi la angajările în MAI, subiect pe care democrat-liberalii l-au abordat acuzând guvernarea Tăriceanu de faptul că a creat un minister „bugetofag”. „În clauza de salvgradare era prevăzută angajarea suplimentară a 18.000 de jandarmi, am reuşit să nu o fac cu vreo opt drumuri la Bruxelles. Aveam o clauză de salvgradare. În 2005, 2006 şi 2007 am angajat decât la om, aşa cum a fost semnat tratatul de aderare, în poliţie 5000, 7000 în frontieră. Oameni evident din afara ministerului majoritatea, pentru că nu aveau capacitatea şcolile ministerului de a-i pregăti şi foarte mulţi dintre ei au ajuns poliţişti mai buni decât cei din şcoli în special cele de subofiţer, pentru că foarte mulţi copii, tineri, băieţi şi fete cu studii superioare au acceptat posturi de subofiţeri”, a mai susţinut Blaga.

 

El a amintit că după 2007 nu a mai fost serviciul militar obligatoriu, fapt pentru care militarii în termen au trebuit să fie înlocuiţi, iar un militar se înlocuieşte cu patru angajaţi. „Ai nevoie de disponibilitate 24 de ore din 24, îţi trebuie patru ture, trei normale şi tura care completează concediul şi zilele libere eventual concediile medicale”, a explicat fostul ministrul de interne.

 

Blaga a mai precizat că amânarea angajării promoţiilor de la Academia de Poliţie nu este o invenţie a ministrului Igaş, ci a fost invenţia fostului ministru de Interne, Dan Nica. „M-am trezit că în 2010 să angajez trei promoţii, promoţia din 2009 şi cele două promoţii din 2010, prima promoţie cu trei ani şi promoţia cu patru ani. Dintr-o dată trei promoţii am angajat şi am găsit resurse să le plătesc în 2010”, a mai susţinut Blaga.

 

Senatorul PDL a spus că, în ceea ce priveşte poliţia rurală, MAI are nevoie de „foarte mulţi bani pentru mobilitate”. „Pentru că degeaba pune la punct sistemul dacă revine înapoi la bicicletă. Eu sper să găsească fonduri la minister pentru a rezolva această problemă”, a mai susţinut Blaga.

 

În ceea ce priveşte scandalul legat de proiectul propus iniţial de MAI privind comasarea alegerilor, unde se făcea referire la o populaţie mai mare decât la recensământul din 2002, pentru a se lua în calcul la stabiliea numărului de parlamentari, Blaga a ţinut să-i dea o replică senatorului PSD, Dan Şova, care a acuzat faptul că Igaş promovează cifre care nu au legătură cu realitatea, respectiv cu 800 de mii de oameni în plus.

 

„La recensământ o să fie prezentate cifre probabil cu milioane de români mai mici decât cele care sunt în Evidenţa Populaţiei, dintr-un motiv foarte simplu domnule Şova: conform legii, la recensământ se recenzează populaţia stabilă, şi în lege este prevăzut foarte clar ce este populaţie stabilă, cea cu domiciliu stabil în ţară, indiferent câte reşedinţe are”, a afirmat Blaga.