Blocarea posturilor de bugetari: leneşii se eternizează, tinerii sunt excluşi

0

Anunţul că posturile din sistemul public vor fi îngheţate şi inventariate până la sfârşitul anului nu este privit cu ochi buni de specialişti, în contextul în care Legea salarizării începe deja să producă efecte pe anumite sectoare.

 

Chiar dacă admit că o mare parte din funcţionarii publici sunt ineficienţi şi nu ar trebui să mai lucreze în sistem, experţii consideră că măsura de blocare a posturilor nu este de bun augur câtă vreme este aplicată global. Ba mai mult, ei se tem că ar putea fi extinsă şi spre alte sectoare, respectiv spre sistemul de Sănătate, care a mai trecut printr-un proces similar în 2010, când spitalele au fost văduvite de specialişti şi nu se puteau angaja oameni pe motiv că posturile erau blocate.

 

„Dacă se mută şeful se mută şi pila”

 

În opinia sociologului Alfred Bulai, îngheţarea posturilor este o măsură luată pentru a limita creşterile salariale în sistemul public.

 

„Nu are logică, nu ştii ce posturi se blochează. Nu aceasta era soluţia, ci trebuia făcută o analiză a eficienţei fiecărui tip de post. Apoi, o altă problemă e legată de faptul că în general măsurile globale, cum este aceasta, nu sunt eficiente. Spre exemplu, tu blochezi angajările pentru oameni care ar putea fi eficienţi, dar îi păstrezi în sistem pe cei care nu sunt eficienţi şi de care aproape că nu te poţi atinge, conform legislaţiei.  Nu poţi să blochezi angajările, dar să dai salarii mai mari fără să pui nişte condiţii pentru acele majorări salariale. E o aberaţie. Dacă ar informatiza sistemele, o treime din funcţionarii publici ar trebui să dispară. Nivelul de performanţă este foarte diferit şi oameni care ar trebui scoşi rămân fără ca ei să fie performanţi. Un angajat din sistemul public e greu de dat afară”, spune sociologul. În ceea ce priveşte faptul că deja sunt concursuri de angajare în derulare în diverse ministere, specialistul afirmă că ele nu vor fi afectate până ce ordonanţa prin care posturile din sistemul public vor fi îngheţate nu este publicată în Monitorul Oficial.

 

„Politicienii nu vor anunţa că îngheaţă posturi în spitale, chiar dacă s-ar putea ajunge acolo. Ca idee, administraţia publică nu este simpatizată de populaţie deşi sunt localităţi mai mici în care cel mai mare angajator este primăria. Mare parte din angajările în sistemul public sunt făcute prin relaţionare, dar asta nu înseamnă neaparat că acei oameni sunt şi incompetenţi. Problema este că politizarea sistemului a fost perpetuată, dacă se mută şeful se mută şi pila. Sistemul e foarte complicat, Legea salarizării presupune o creştere mare a costurilor”, a mai spus Alfred Bulai.

 

Citeste mai mult: adev.ro/osxn6m