BM: Ministerul Economiei ar trebui să renunţe la crearea giganţilor energetici

Potrivit analizei Băncii Mondiale, necesarul de investitii in sectorul energetic este estimat la circa 30-35 miliarde de euro in urmatoarii 10 de ani, din care jumatate in productia de energie electrica. Strategia privind „campionii nationali” Electra şi Hidroenergetica, va descuraja sectorul privat si nu va fi putea fi obtinuta o astfel de finantare, considera Banca Mondiala. De aceea este nevoie de punerea in aplicare a intregului pachet de reforme care, dincolo de efectele economice directe, va reinstaura credibilitatea necesară pentru atragerea investitorilor. Şi asta în condiţiile în condiţiile în care Romania a pierdut multi ani din cauza stagnarii reformei si nu-si poate permite si alte amanari.

 

In prima etapă, Guvernul trebuie să renunţe la planul de a crea doua companii energetice si să reia punerea in aplicare a angajamentelor din Energy Road Map-2003, aceasta fiind o strategie echilibrata de atragere a investitorilor si de dezvoltare a societatilor de stat viabile. Aceasta include listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica si Romgaz. În cea de-a doua etapă, Guvernul va cere producatorilor de energie electrica si companiei Romgaz sa incheie contracte bilaterale in mod transparent si competitiv prin bursa energiei OPCOM sau alte proceduri similare.

 

Hidroelectrica si Romgaz sa renegocieze contractele bilaterale actuale in sensul de a majora preturile sau sa le rezilieze, afirmă experţii Băncii Mondiale. Potrivit estimarilor, Hidroelectrica a pierdut 4-5 miliarde lei din cauza ca energia nu a fost vanduta prin intermediul OPCOM, ci prin intermediul contractelor bilaterale netransparente . Renegocierea a cinci mari contracte in 2010 a mai redus din pierderi, dar acestea vor continua pana in 2018 cand expira contractele, consideră experţii. În fine, în cea de-a treia etapă, Guvernul va trebui sa elimine barierele legislative si fizice pentru exporturile de gaze ale producatorilor din Romania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed