BNR: Inflaţia coboară la finalul anului

0

Prognoza actualizată a Băncii Naţionale a României reconfirmă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei în debutul anului curent, sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite indirecte. Inflaţia coboară la finalul anului.

”În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia februarie 2024, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei în debutul anului curent – sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite indirecte – şi a reluării scăderii acesteia ulterior, dar într-un ritm încetinit comparativ cu 2023 şi cu proiecţia precedentă. Astfel, după ce urcă probabil în ianuarie la un nivel vizibil inferior celui previzionat anterior, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare în decembrie 2024 în apropierea valorii prognozate şi să atingă limita de sus a intervalului ţintei la finele anului viitor. Descreşterea va fi antrenată pe mai departe de factorii pe partea ofertei, în principal de efecte de bază dezinflaţioniste şi de corecţii descendente ale cotaţiilor mărfurilor, cărora li se alătură influenţele aşteptate să vină din decelerarea creşterii preţurilor importurilor şi din descreşterea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt, precum şi din continuarea restrângerii excedentului de cerere agregată, însă mult mai lentă decât în proiecţia precedentă”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.

România, pe locul doi la inflație

BNR a anunțat, astăzi, că inflația coboară la sfârșitul anului. Insă, în 2023, Mugur Isărescu a menționat care e principalul factor din cauza căruia România a ajuns pe locul 2 la inflație.

„Eram pe locul șapte, opt, dacă nu mă înșel, în lunile de vară și acum am ajuns pe locul doi la inflație. Singura țară care are o variația anuală, deci un indice IAPC mai mare decât noi, este Ungaria. Desigur, apare întrebarea de ce acest lucru? De ce această deteriorare comparativă?

Păi, principalul factor este ceea ce caracterizează România comparativ cu celelalte țări, și anume un deficit fiscal mai mare, o poziție fiscal-bugetară mult mai vulnerabilă”, a spus Mugur Isărescu, anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.