Boardul BM a aprobat creditul pentru România

0

“La sfârşitul lunii, în intervalul 24-31 iulie, va intra în Trezorerie şi prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul contractat de la Comisia Europeană”, a precizat Pogea. Analistul economic Bogdan Baltazar a declarat pentru Business Standard că “suma este mică faţă de gaura care există în vistieria statului”. “Ar fi oportun ca banii să fie folosiţi pentru investiţii în infrastructură, însă nu sunt demarate proceduri în acest sens, aşa că banii nu pot veni în septembrie”, a explicat Baltazar.

Cel de-al doilea împrumut de la BM va fi de 360 mil. euro şi va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar cel de-al treilea împrumut este de 340 mil. euro şi va fi confirmat la jumătatea anului 2010, potrivit precizărilor făcute la finele lunii trecute de către Benoit Blarel, directorul biroului Băncii Mondiale în România. Acesta afirmă că acordarea primilor bani este condiţionată de implementarea reformei administraţiei publice.

Guvernul s-a angajat să finalizeze, până în toamnă, legea salarizării unice şi legea pensiilor, măsuri care au ca scop diminuarea cheltuielilor publice din aceste sectoare.

“Pentru reforma în administraţia publică, ne axăm pe patru direcţii. Guvernul trebuie să îmbunătăţească managementul financiar public, să facă o revizuire a compensărilor acordate angajaţilor din sectorul public, să sprijine Ministerul Educaţiei în procesul de descentralizare a educaţiei primare şi secundare, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să îmbunătăţească modul în care cheltuie banii în sector, prin îmbunătăţirea accesului la servicii publice de sănătate şi prin calitatea acestora”, declara Benoit Blarel în urmă cu două săptămâni, citat de NewsIn.
Pentru fiecare dintre cele trei contracte sunt condiţii diferite de reformă structurală pe care Guvernul României trebuie să le îndeplinească, unele condiţii putând fi realizate mai repede, iar altele în timp.

Astfel, Banca Mondială a cerut Guvernului României să facă reforme în trei sectoare diferite – în administraţia publică, în sectorul financiar şi în protecţia socială.

România a contractat o finanţare totală de 19,95 mld. euro, pe o perioadă de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), cinci miliarde euro de la Comisia Europeană (CE), un miliard de euro de la Banca Mondială şi un miliard de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi International Finance Corporation (IFC).