Boc: În discuţiile cu FMI nu s-a pus problema creşterii deficitului bugetar, acesta rămâne la 6,8%

0

Premierul Emil Boc a fost, duminică, în localitatea suceveană Zamostea, unde a intrat în câteva case distruse sau avariate de inundaţii şi unde a stat de vorbă cu câţiva localnici, inspectând apoi malul Siretului, rupt de ape, după care s-a deplasat la Prefectura Suceava, unde are loc şedinţa Comitetului pentru Situaţii de urgenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Boc a declarat că nu s-a discutat cu reprezentanţii FMI despre creşterea deficitului bugetar, România trebuind să se încadreze în deficitul deja stabilit cu Fondul, de 6,8 la sută.

Joi, la Suceava, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara că Guvernul ar putea cere FMI discutarea creşterii deficitului convenit, invocând forţa majoră, determinată de inundaţiile care au afectat România.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă FMI ar putea fi notificat în aceste zile despre această propunere, Berceanu a spus că documentele deja au fost trimise pentru boardul FMI din aceste zile, dar că această discuţie ar putea avea loc în perioada 26 iulie – 4 august, când este programată o vizită a reprezentanţilor FMI în România.

„Atunci vom avea toate documentele pregătite să discutăm o situaţie de forţă majoră”, declara Berceanu.

El arăta că atât dorinţa Guvernului român, cât şi a Uniunii Europene şi FMI este de a menţine un anumit deficit bugetar pentru că un astfel de deficit ajută România.

„Pentru o situaţie cu totul deosebită cred că putem face o discuţie, o negociere, să găsim o soluţie”, declara ministrul.

Berceanu adăuga că, dacă faţă de actualul deficit de 6,8 la sută ar fi acceptată o creştere la 7 la sută, aceasta reprezintă aproximativ 250 de milioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete de remediere a efectelor inundaţiilor, care să fie resorbite din punct de vedere financiar pe parcurs.