AcasăEconomieBogdan Aurescu, despre aderarea la OCDE: Am început să lucrăm din punct...

Bogdan Aurescu, despre aderarea la OCDE: Am început să lucrăm din punct de vedere tehnic la elaborarea Memorandumului Iniţial, care reprezintă pasul următor după adoptarea Foii de Parcurs

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a primit, luni, delegaţia Secretariatului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Ulrik Vestergaard Knudsen, secretar general adjunct, în debutul misiunii OCDE de lansare a discuţiilor privind aderarea României la Organizaţie (kick-off mission), ce se desfăşoară în perioada 27-29 iunie.

Totodată, delegaţia OCDE s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă, coordonatorul naţional al procesului tehnic de aderare la OCDE. 

Conform MAE, misiunea a fost organizată la scurt timp în urma adoptării, în cadrul reuniunii de la Paris a Consiliului Ministerial al OCDE din perioada 9-10 iunie, la care România a fost reprezentată de ministrul Bogdan Aurescu, a Foii de Parcurs pentru Aderarea României. Adoptarea formală a Foilor de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmaps) a constituit o etapă deosebit de importantă a procesului de aderare. Aceste documente, elaborate de Secretariatul OCDE pe parcursul ultimelor luni, vor ghida procesul de aderare al României şi al celorlalte ţări candidate.

“Am avut astăzi atât eu, cât şi colegii din minister, un dialog foarte consistent în contextul misiunii de lansare efectivă a discuţiilor de aderare a ţării noastre la Organizaţie. Secretariatul OCDE realizează astfel de misiuni în fiecare stat candidat şi ne bucură foarte mult faptul că, în cazul României, această misiune este organizată la doar două săptămâni de la momentul adoptării Foii de Parcurs pentru Aderare, la Reuniunea Ministerială a Consiliului OCDE din 9-10 iunie, de la Paris, la care am avut onoarea să reprezint România, moment pe care îl evoc cu foarte multă satisfacţie”, a afirmat Aurescu, la declaraţiile de presă susţinute împreună cu Ulrik Vestergaard Knudsen.

Ministrul de Externe a arătat că adoptarea Foii de Parcurs este al doilea moment foarte important al drumului nostru spre calitatea de membru al Organizaţiei, după momentul crucial al Deciziei Consiliului OCDE din 25 ianuarie, de deschidere a discuţiilor de aderare cu România.

“Totodată, adoptarea Foii de Parcurs a reprezentat şi o recunoaştere a eforturilor noastre naţionale de profilare a României ca partener like-minded al OCDE, de apropiere de structurile Organizaţiei şi de implicare în activitatea acestora, eforturi pe care le-am depus în mod constant, încă de la momentul depunerii candidaturii la OCDE acum 18 ani, dar mai ales în ultimii doi ani şi jumătate”, a continuat Aurescu.

El a menţionat că Foaia de Parcurs este un reper foarte important, care fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la OCDE. De asemenea, va avea un efect extrem de important în ceea ce priveşte transformarea noastră instituţională, economică şi socială.

“Domnule Secretar General Adjunct, vizita dumneavoastră în România reprezintă o etapă esenţială în pregătirea procesului de aderare. Pe lângă semnificaţia politică a momentului demarării discuţiilor de aderare propriu-zise, misiunea pe care o conduceţi are şi o puternică trăsătură tehnică, contribuind la îndrumarea ministerelor şi instituţiilor româneşti în elaborarea auto-evaluărilor şi poziţionării în raport cu instrumentele OCDE incluse în Foaia de Parcurs. Cu acest prilej, doresc în mod deosebit să reiterez aprecierile şi mulţumirile noastre pentru activitatea Secretariatului OCDE, care a orientat şi a sprijinit eforturile de pregătire a ţărilor candidate, inclusiv a României, în vederea iniţierii procesului de aderare. Am început, de altfel, în relaţia cu instituţiile cu care lucrăm în cadrul Task-Force-ului inter-instituţional care a fost creat, să lucrăm din punct de vedere tehnic la elaborarea Memorandumului Iniţial, care reprezintă pasul următor după adoptarea Foii de Parcurs”, a adăugat Bogdan Aurescu.

El a afirmat că a fost parcursă o etapă de consolidare a pregătirilor pentru discuţiile de aderare, prin organizare instituţională.

“(…) autorităţile române sunt pregătite şi nerăbdătoare, în acelaşi timp, să se angajeze în dialogul cu dumneavoastră, pentru a parcurge într-o manieră foarte consistentă, dar şi pragmatică, serioasă, atentă, toate etapele procesului de aderare. Obiectivul nostru strategic este ca, prin acest proces, să realizăm convergenţa cu statele cu economii consolidate şi să devenim parte a ceea ce Secretarul General al Organizaţiei, Mathias Cormann, numea la un moment dat, un veritabil „NATO economic”. Motto-ul OCDE – „Better policies for better lives” – ne va ghida eforturile naţionale”, a conchis Aurescu.

Ulrik Vestergaard Knudsen a afirmat, la rândul său, că România a devenit unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai OCDE, iar lărgirea organizaţiei este un “pas istoric”. El a exprimat aprecieri pentru solidaritatea şi compasiunea pe care România le-a arătat faţă de Ucraina.

“Va fi şi un drum tehnic, nu doar unul politic. 26 de comitete tehnice ale OCDE trebuie să vadă legislaţia, politicile şi practicile României. Sperăm că va fi un proces de transformare şi un catalizator al reformei aici, în România, oferind un avantaj puternic pentru adoptarea de schimbări majore legislative şi ale politicilor”, a adăugat el.

Ultimele Articole