Bonusuri de 20 miliarde de dolari pe Wall Street

0

Media bonusurilor este de 123.850 de dolari ( 91.000 de euro), sumă pe care Thomas DiNapoli de la deparatamentul de taxe din N.Y. o descrie ca fiind o “pastilă amară”, într-o ţară în care oamenii se luptă cu şomajul record şi cu problemele economice.

DiNapoli spune că bonusurile au scăzut cu o treime faţă de 2007, când criza financiară încă nu acaparaseră pieţele, dar că Wall Street îşi revine, profitul total al companiilor fiind de 55 miliarde de dolari în 2009, o recuperare remarcabilă după pierderile de 43 miliarde de dolari din 2008.

Goldman Sachs, JP Morgan şi Morgan Stanley, unele dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, au crescut cuantumul aferent bonusurilor cu 31%.

Multe bănci au preferat să limiteze remuneraţiile pentru managerii de top, acolo unde toată lumea îşi îndreaptă atenţia când se anunţă bonusurile. Goldman Sachs a oferit o primă de nouă milioane de dolari pentru directorul executiv al companiei, Lloyd Blankfein, după ce la Davos au circulat informaţii potrivit cărora acesta ar urma să primească în jur de 100 milioane de dolari. Bonusul pentru 2009 este modest, faţă de cel de 68 miloane de dolari din 2007.

Barack Obama, preşedintele SUA, a acuzat politica bonusurilor de pe Wall Street, încă de la preluarea mandatului. Acesta a descris bonusurile mari ca fiind “apogeul iresponsabilităţii” şi a ameninţat că va impune o limitare a acestora. Nu a fost luată nicio măsură efectivă până acum, iar discursul preşedintelui american s-a mai temperat.

Citeşte şi: