Borbely: E prea târziu să începem discuţiile despre o nouă lege electorală

0

‘Suntem perfect de acord cu domnul preşedinte. Noi am fost cei care am propus o nouă lege electorală cu un anumit procent pe listă şi cu colegii uninominale şi era de discutat numai procentul. Deci acea lege era mult mai corectă decât legea care este în vigoare, dar nu s-a putut pentru că colegii noştri din coaliţie, vorbesc de PDL, nu au acceptat această variantă şi atunci am spus că mai bine să mergem pe legea veche. (…) Noi în perioada aceasta facem analize interne în cadrul UDMR şi săptămâna viitoare vom veni cu un punct de vedere al nostru şi vom discuta, evident, şi în coaliţie cum mergem mai departe, dar în momentul de faţă, după părerea mea, e prea târziu ca să începem discuţiile despre o nouă lege electorală’, a afirmat Borbely.

 

Reprezentantul UDMR a arătat că într-adevăr legea veche ‘nu e cea mai potrivită’, mai ales că în Parlament nu intră cel de pe locul întâi şi că aceasta e un fel de „ruletă rusească’.

 

‘În momentul de faţă părerea mea este că nu avem timpul necesar să venim cu o nouă lege electorală, cred că fiecare trebuie să se concentreze să pregătească alegerile şi vom vedea în funcţie de decizia Curţii Constituţionale ce va fi’, a arătat Laszlo Borbely.

 

În privinţa necesităţii revizuirii Constituţiei ‘ca pilon de flexibilizare a statului şi ca răspuns la votul românilor de la referendumul din 2009, noiembrie’, aşa cum afirma şeful statului, Borbely a arătat că aceasta este o problemă care a fost foarte mult discutată, iar punctul de vedere al UDMR vizează reducerea numărului de parlamentari, însă nu şi existenţa unui parlament unicameral.

 

‘Ştim punctul de vedere al UDMR-ului, chiar dacă a fost referendum şi atunci am spus că nu suntem de acord cu parlament unicameral pentru că este mai echilibrat să avem două Camere. Am fost de acord cu reducerea numărului de parlamentari şi a fost această poziţie a UDMR reflectată şi când discutam legea electorală. Deci noi am fost de acord să se reducă numărul de parlamentari. La Constituţie trebuie să ai două treimi. Dacă sunt două treimi, nicio problemă, nu ţin de noi cele două treimi, că noi avem 7%, deci dacă există putem modifica orice din Constituţie’, a afirmat politicianul.

 

Laszlo Borbely a subliniat că UDMR este de acord să se discute măcar acele puncte din Constituţie pentru modificarea cărora este întrunit consensul, însă şi-a exprimat scepticismul cu privire la obţinerea a două treimi din voturile din Parlament, în special în an electoral, atât timp cât nici măcar coaliţia PDL-PSD din anul 2009 nu a reuşit acest lucru.

 

Borbely crede că până la sfârşitul anului s-ar putea să fi nevoie totuşi de modificarea Constituţiei cu privire la acordul financiar care se prefigurează la nivelul Uniunii Europene.

 

‘Va veni şi această decizie a Uniunii Europene de a include şi în Constituţie acele prevederi ale acordului financiar, care se prefigurează până la sfârşitul lunii martie să se decidă în cadrul UE. Atunci până la sfârşitul anului, probabil, va trebui să se schimbe Constituţia, cel puţin în această problematică mai mult ca sigur’, a mai subliniat reprezentantul UDMR.

 

Acesta şi-a exprimat nedumerirea faţă de tergiversarea discutării în Comisia Parlamentară de Revizuire a Constituţiei a propunerilor formaţiunilor politice, cu privire la modificarea actului fundamental, arătând că UDMR a depus deja propunerile, în scris.

 

‘În momentul de faţă ceea ce nu înţeleg sincer e de ce nu se avansează la nivelul Parlamentului, pentru că este acea comisie formată, fiecare partid are un punct de vedere. Noi am depus în scris punctul nostru de vedere. Ar trebui ca acea comisie să adune acele propuneri care merg spre un consens şi haideţi atunci când modificăm Constituţia să modificăm şi acele paragrafe care sunt consensuale sau cu care mare majoritate a partidelor sunt de acord’, a accentuat Laszlo Borbely.

 

În privinţa reformării partidelor politice, care ‘este singurul element care poate credibiliza afirmaţiile că sunt pregătiţi să îşi asume modernizarea României’, invocată de şeful statului, Laszlo Borbely a precizat că UDMR, deşi nu e partid politic, s-a reformat din temelii, încă de la Congresul din 2010.

 

‘Noi ne-am conformat, slavă Domnului, înainte de a spune domnul preşedinte pentru că, nu numai că am avut alegri în luna martie – aduc aminte tuturor care nu ştiu – în UDMR şi avem un nou preşedinte, avem o nouă organigramă în cadrul UDMR-ului, am reorganizat preşedinţia executivă ca şi concepţie, ca şi atribuţii şi avem o echipă cu totul tânără, cei mai mulţi sunt cred sub 40 de ani. Dar este o altă problemă, pe care o aduc aminte tuturor, că UDMR nu este un partid, UDMR, chiar dacă participă la viaţa politică este o organizaţie a unei minorităţi naţionale şi noi nu uităm nicio clipă că reprezentăm interesele unei minorităţi importante, a unei comunităţi etnice din România, şi e puţin altfel la noi, decât la partidele politice. Deci din acest punct de vedere chiar nu cred că poate să ne vizeze în acest sens’, a mai arătat Borbely.

 

În plus, vicepreşedintele politic al UDMR a arătat că organizaţia sa a contribuit inclusiv la reformele din ultimii ani şi şi-a adus contribuţia la actualii indicatori economici ai ţării.

 

‘Nu numai că suntem la guvernare şi avem un program de guvernare şi atunci haideţi să vedem să analizăm care sunt punctele din programul de guvernare aprobat în comun (…) Multe din cele asumate le-am îndeplinit, chiar unele decizii mai dure pe care din păcate a trebuit să le luăm, dar în ceea ce priveşte modernizarea sau reformarea societăţii, a recunoscut toată lumea, inclusiv dl. preşedinte, cu restructurarea aparatului bugetar, cu unele măsuri care au dus la mai puţine cheltuieli bugetare – altfel nu aveam aceste date macro statistice’, a accentuat Borbely.

 

Ministrul Mediului a precizat că se poate discuta în perioada următoare şi de alte măsuri, însă nu este indicat ca acestea să fie discutate în an electoral.

 

‘Mai putem discuta pe perioada următoare alte măsuri – noi nu am negat niciodată – dar nu vii cu măsuri în an electoral, când deja e mult mai dificil, mai ales că e vorba de decizii majore care comportă şi alte legi care trebuie modificate secvenţial, de exemplu reorganizarea teritorială sau chiar la Legea Sănătăţii, în an electoral când e clar că opoziţia în mod imediat vrea să câştige voturi, cei mai mulţi se gândesc la alegeri. Deci aceste lucruri trebuie să fie discutate, nicio problemă, le discutăm şi să analizăm cu societatea, să fie o dezbatere publică. Dar aceste măsuri în general sunt luate în primul an, în al doilea an de guvernare, deci din acest punct de vedere noi am avut într-adevăr, în acest două domenii, un punct de vedere puţin diferit, dar care s-a demonstrat că până al urmă, după părerea mea, a fost justificată această precauţie’, a conchis Laslzo Borbely.