AcasăEconomieBucureştiul depăşeşte Madridul, Berlinul şi Budapesta la PIB pe cap de locuitor

Bucureştiul depăşeşte Madridul, Berlinul şi Budapesta la PIB pe cap de locuitor

Restul României înregistrează un PIB pe cap de locuitor de doar 54% din media europeană, iar unele regiuni şi mai puţin de atât, cum e cazul regiunii Nord-Est (34%) sau Sud (41%).

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lansat, miercuri, un nou infografic care arată unde se situează România faţă de alte state în ceea ce priveşte diferenţa de dezvoltare şi de venituri dintre Bucureşti şi restul ţării.

“Supracentralizarea economiei în capitala ţării este o particularitate a Europei Centrale şi de Est, cu toate astea, niciun alt stat nu înregistrează o diferenţă atât de mare de dezvoltare între capitală şi restul ţării. În anul 2012, venitul mediu pe gospodărie în Bucureşti era de 6.300 euro, în timp ce în regiunea Sud şi în Sud-Est era de doar 2.700 euro, iar în Nord-Est de 2.300 euro (date pentru 2012)”, apreciază cei de la Friedrich-Ebert-Stiftung România.

PIB-ul pe cap de locuitor raportat la media UE (2014) era de 124% în Suedia (179% în Stockolm), de 84% în Cehia (173% în Praga), 125% în Germania (113% în Berlin), 72% în Grecia (98% în Atena), 93% în Spania (128% în Madrid) şi 68% în Ungaria (108% în Budapesta).

Din punct de vedere al educaţiei populaţiei 30 – 34 de ani, Bucureştiul este aproape de media celorlalte capitale studiate. Potrivit sursei citate, procentul de educaţie superioară în rândul populaţiei de 30-34 de ani şi cel al oamenilor care nu sunt angajaţi, în şcoală sau în pregătire profesională (NEET) din Bucureşti se plasează oraşul într-o situaţie mai dificilă decât Atena sau Madrid, capitalele unor state care se confruntă cu probleme foarte mari de angajare.

Ultimele Articole